Gazdaság

Egyre nehezebb üzemanyaghoz jutni Franciaországban.

Üzemanyaghiánnyal küzdenek Franciaországban, miután a finomítók dolgozói két hete sztrájkba léptek, mert béremelést szeretnének az energiaválság miatt. Pedig a kereslet folyamatosan nő, sokan ugyanis generátorokkal próbálják kivédeni az áramkimaradásokat. Közben a párizsi kormány korlátozó intézkedésekkel igyekszik visszafogni a fogyasztást.

Egész hétvégén hosszú sorok kígyóztak a francia benzinkutak előtt, vasárnap pedig a töltőállomások harmada nem már nem nyitott ki az egész országot sújtó üzemanyaghiány miatt. A finomítókban ugyanis csaknem két hete sztrájkolnak a munkások, így a termelés majdnem hatvan százalékkal visszaesett. Az országos munkabeszüntetéssel elsősorban a bérek emelését szeretnék elérni az olajfinomítókban dolgozók, ugyanis a franciák rezsiköltségei jelentősen megnőtek az elmúlt hónapokban.

Az áramért például csaknem hétszer annyit kell fizetni, mint egy évvel ezelőtt. Az energiaválság mindennek megemelte az árát, miközben a bérek nem emelkedtek.

Franciaország legnagyobb gázipari vállalata vasárnap bejelentette, hogy egy hónappal előre hozza a november közepén esedékes bértárgyalásokat, ha a dolgozók abbahagyják a sztrájkot és elkezdenek dolgozni. A válság megoldása égető, ugyanis nemcsak a járművekbe kell már üzemanyag, hanem az egyre növekvő generátorhasználat miatt is.

A vállalkozások ugyanis így próbálják kivédeni a jövőben várható egyre gyakoribb áramkimaradásokat.

Franciaországban az ellátás felét atomreaktorok biztosítják, de jelenleg minden második üzemel csak karbantartási munkák miatt. Az ellátási gondok megoldására a kormány egy több évre szóló energiatakarékossági programot dolgozott ki.

Forrás: hirado.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close