KözéletKultúra

Sikolyok miatt hívta a 911-et az új iPhone, pedig tulajdonosa csak hullámvasúton ült.

Az Apple legújabb modelljeiben már olyan funkció is megtalálható, ami azonnal felhívja a segélyhívót, amennyiben úgy érzékeli, hogy a tulajdonosa balesetet szenvedett. Azonban talán a cégnél sem gondoltak arra, mikkel járhat ez az újítás: a készülék ugyanis a hullámvasutakon is tárcsázza a 911-et.

Az Apple a múlt hónapban vezette be a Crash Detectiont az új iPhone 14, Watch Series 8, SE és Ultra készülékekre. Az imént említett okoseszközöket a vállalat egy továbbfejlesztett háromtengelyes giroszkóppal és egy nagy G-erős gyorsulásmérővel szerelte fel. Ezeknek az új mozgásérzékelőknek a segítségével a készülékek képesek észlelni a súlyos autóbaleseteket, értesíteni a segélyhívó kapcsolattartóit, valamint megadni az érintett aktuális tartózkodási helyét.

Amennyiben a tulajdonos nem tart igényt a szolgáltatásra, mert véletlen aktiválódott a funkció, 20 másodpercen belül vissza tudja utasítani a hatóság értesítését.

Bár az Apple új vészhelyzeti funkciója ígéretesen hangzik, azonban messze nem tökéletes. Egy riporter, Joanna Stern, szerint az egyik készülék akkor kezdeményezett egy 911-es hívást, amikor tulajdonosa éppen a cincinnati Kings Island vidámparkban hullámvasutazott. A hangfelvételen, amit Stern a Twitteren megosztott, tompa sikolyokat lehet hallani, ahogyan az emberek végigszáguldanak a pályán az élményparkban.

A riporter elmondása szerint, már számos ehhez hasonló segélyhívásról értesítették. A The Verge cikke szerint ilyen esetben érdemes repülőgép üzemmódba kapcsolni az Apple eszközöket, vagy egyszerűen teljesen letiltani a „ Crash Detection „ funkciót.

Forrás: origo.hu

 

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close