GazdaságKözélet

Ezt árulja ez rólunk testbeszédünk az állásinterjún.

Úgy tartják, az első benyomás mindig a legfontosabb, ugyanis az első 8 másodpercben már tudat alatt a hétköznapok során is azonnal feltérképezzük a másikat. Bár laikusként nem biztos, hogy kiszűrjük a jeleket és tisztában vagyunk a jelentésükkel, azonban egy szakképzett, tapasztalt HR szakember meghallja testbeszédünk hangját.

Kézfogás.

Egy széleskörű kutatás szerint az interjún elhangzó szavak mellett 85%-ban a nonverbális jelek döntenek arról, hogy kit választanak ki. A kézfogás egyike azoknak a rendkívül fontos mozdulatoknak, amelyek többet tudunk magunkról közölni, mint gondolnánk. Egy erős kézfogás határozott jellemre vall, aki magabiztos, egy gyenge pedig pontosan ennek az ellentéte, ugyanakkor nem szabad túlságosan szélsőséges lenni, meg kell találni az arany középutat. Továbbá az interjún ne kezdeményezzük a kézfogást, az az interjúztató dolga.

Beszéd.

Jól tudjuk, hogy a mélyebb hang nyugtatóbb hatással bír, mint a magasabb, de saját hangszínünket persze nem tudjuk teljesen megváltozni. Nem is kell, egyszerűen érdemes lassabban beszélni. Ugyanis a lassú beszéd szintén magabiztosságot sugároz és azt az érzést kelti a másikban, hogy fontos mondanivalónk van. A bő szókincs pedig az élet minden területén figyelemreméltó. Ha állásinterjúra készülünk érdemes átnézni a releváns szakmai zsargont és ellesni pár kifejezést, amit később az interjú során alkalmazni tudunk.

Tartás.

Egy állásinterjún nem mindig magabiztos az ember, azonban az interjúztatónak ezt nem kell megtudnia. Üljünk egyenes háttal, vállunkat húzzuk hátra, a kezünket pedig ne fonjuk össze a mellkasunk előtt. Nem kell feszengenünk, egyszerűen ne akarjunk elbújni a térben, de ne is terpeszkedjünk szét, mert az könnyen túlzott domanciának értelmezhető, amely az interjúztató szemében rosszabb, mint a túlzott visszafogottság.

Szemkontaktus.

A szemkontaktus az egyik legfontosabb nonverbális jel, hiszen ez az első foka egy személyes találkozásnak. A szemkontaktussal egy komoly érzelmi hidat tudunk kialakítani az interjúztató és köztünk. Ha egy apró mosollyal párosítjuk lassan azt tudjuk majd megfigyelni, hogy beszélgető partnerünk is visszamosolyog ránk. Ugyanakkor ezt sem szabad túlzásba vinni: ha folyamatosan tartjuk a szemkontaktust az félreértelmezhető és túlzott bizalmaskodásnak tűnhet.

Forrás: velvet.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close