Kultúra

Olvasó gyerek? Létezik, sőt, a sajátodat is azzá varázsolhatod!

Talán hihetetlennek tűnik, de az olvasásra bármikor rá lehet szoktatni a gyerekeket. A legbiztosabb út, ha már csecsemőkorában végignézed, ahogy a gyereked megrágcsál pár leporellót, aztán reménykedsz, hogy később is falni fogja a könyveket. Na és persze az is fontos, hogy amíg engedi, jó mesekönyveket olvass neki. Oké, de mi a helyzet a nagyobbakkal?

Olvasni mindenki szeret, legfeljebb nem mindenki találta meg azt a könyvet, amiben órákra el tud veszni. Ez talán elsőre meredeknek hangzik, főleg, ha már láttad a gyerekedet képernyős üzemmódban, amikor egy mese/film/telefon/videójáték elé ülve nem lát, nem hall – de valljuk be, ugyanez az állapot nálunk felnőtteknél ugyanolyan gyakran előfordul.

Ha már túl vagytok a szokásos boomer körökön, és beláttad, hogy erővel úgysem fogod tudni rászoktatni az olvasásra, válts stratégiát! Jelöljetek ki képernyőmentes napokat a héten, amikor este az egész család olvas – a felnőttek is! – te pedig kezdd el kilesni a többi napon, hogy mi érdekli a gyerekedet. Minecraft? Sport? Unikornisok? Van egy jó hírünk: könyv mindenről született már.

Ha a fentiekkel megvagy, már csak annyi a dolgod, hogy a korához meg a kedvenc dolgaihoz passzoló könyvet találj, például a Bookline Kids-en, ahol pszichológusok, szakemberek és gyakorló szülők válogatják össze a korosztályok és érdeklődési körök szerint a legjobb gyerekkönyveket. A jó hír pedig az, hogy ha már nagyobb a gyereked, akkor a képernyőügyben is tudtok kompromisszumot kötni: a 8+-os korosztálynak már gond nélkül megtalálod a kedvenceit e-könyvben is.

Forrás: nlc.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close