Közélet

Újra tatai katonák a koszovói békemisszión.

Több, mint 400 magyar katona látja el a KFOR 27. békemisszióját Koszovóban. Az állomány többségét a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár alkotja.

Befejeződött e a KFOR 27. váltásának áttelepítése Koszovóba. A több, mint 400 fős kontingens immár teljes létszámmal látja el a fél éves békemisszió feladatait.

A honvedelem.hu beszámolója szerint már a kiérkezés pillanatától kezdve folyamatos volt a munka, a kiképzéssel és felkészüléssel töltött, embert próbáló időszak meghozta gyümölcsét: az MH KFOR kontingens 27. váltása sikeresen elérte a teljes műveleti készenlétet. Rátermettségüket egy vizsgán kellett bizonyítaniuk. A komplex megmérettetés nem csak a munka oroszlánrészét végző manőverszázadok képességeit hivatott felmérni, hanem egyben az őket támogató egységek szakértelmét is hűen tükrözi.

A sikeres vizsga után vette át a misszió parancsnoki beosztását Horváth Sándor alezredes. A Novo Selo-i táborban tartott ünnepségen részt vett Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR magyar parancsnoka is. Beszédében jó kívánságait fejezte ki az állomány felé.

– A hazamenőknek jó kikapcsolódást és pihenést kívánok a szeretteikkel, családjaikkal. A most érkezett állománytól pedig csak azt kérem, folytassák a zászlóalj feladatainak végrehajtását hittel, becsülettel – kérte a vezérőrnagy.

Rácz Szabolcs alezredes, a KFOR 26. kontingens leköszönő parancsnoka beszédében a 27. váltás elszántságát méltatta.

– A műveleti területen végrehajtott kiképzések során a kontingens 27. váltása már számot adott felkészültségéről, elhivatottságáról és sikeresen elérte a teljes műveleti készenlétét. Meggyőződésem, hogy mindent megtesznek feladataik magas színvonalú végrehajtásáért és méltó módon képviselik majd hazánkat és a Magyar Honvédséget a missziójuk során – mondta az alezredes.

Válaszbeszédében Horváth Sándor alezredes az állomány megszerzett tudásának hasznosításáról beszélt.

– Mindazt, amit tanultak, amire kiképezték önöket, most már a mindennapi szolgálatuk alatt kell, hogy alkalmazzák, itt Koszovóban, együtt a szövetséges bajtársainkkal. Nem könnyű, de biztos vagyok benne, hogy a kapott feladataikat a legjobb tudásuk szerint fegyelmezetten, magyar katonához méltóan fogják végrehajtani hittel, becsülettel – vélekedett a parancsnok, aki beszéde végén köszönetet mondott a 26. váltás parancsnokának és katonáinak áldozatos munkájáért.

Az ünnepség fő motívuma a csapatzászló átadás-átvétele volt, melyet Kajári Ferenc vezérőrnagy adott át Horváth Sándor alezredesnek.

Forrás: kemma.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close