Gazdaság

Aszály: a hal sem ússza meg a drágulást.

Megtizedelte a halgazdaságokat az idei aszály, emiatt pedig óriási drágulásra számíthatnak a vásárlók. Az aszály miatt óriási drágulásra számíthatnak azok a vásárlók, akik halat akarnak venni. Tavaly 12 ezer példányt halásztak le, idén viszont 8000-el számolnak a szakértők. Az aszály miatt több száz gazdaság került veszélybe, sok helyen pedig kipusztultak a halak. Az áremelkedésben ráadásul a takarmány- és a munkaerőhiány is szerepet játszik – számol be róla a Tények.

A halfilének jelenleg több, mint 4000 forint a kilója, a pontyszeletnek 3700 egy budapesti üzletben, de a hal ára a következő hetekben emelkedni fog, karácsonyra óriási árnövekedésre számíthatnak a vásárlók. A drágulás egyik oka, hogy az aszály megtizedelte a hazai halállományt, de nemcsak az aszály, hanem a takarmány és a munkaerőhiány miatt is emelkedik a hal ára.

A drágulás folyamatos lesz, és karácsony körül éri el a maximumot. Idén a halgazdaságok kétharmada került veszélybe a csapadékhiány miatt. Az aszály következménye az olívaolaj drágulása is, termés kis híján a felére esett vissza.

 

Forrás: nlc.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close