Közélet

Nem az M1-es a legveszélyesebb, de rengeteg a baleset Komárom-Esztergomban.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból kiderül, melyik megyében hány közlekedési történt az év második negyedévében. A magyar sztrádák rátáit is összevetették.

A megnövekedett forgalom mellett az idei év második negyedévében 8,6 százalékkal több, pontosan 4057 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt a magyar utakon az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH. Ez a szám ugyan alacsonyabb a 2019-esnél, ám az elmúlt három év azonos időszakára visszatekintve a legmagasabb.

Az idén április elejétől június végéig összesen 5451-en sérültek meg, közülük 129 ember halt meg. Az ittasan okozott balesetek száma azonban 3,3 százalékkal mérséklődött – derül ki a KSH adataiból. Az adatokból látszik, hogy az érintett időszakban a balesetek 94 százalékáért a járművezetők voltak felelősek. A leggyakoribb ok a gyorshajtás volt, ami az balesetet okozók 29 százalékának rovására írható fel. A sebességhatár túllépését a listán az elsőbbség meg nem adása követi, a sofőrök 26 százalékánál.

A balesetek 85 százalékát személyszállító járművel okozták. Az előző év azonos időszakához képest 11 százalékkal emelkedett a személygépkocsik és 12 százalékkal a segédmotoros-kerékpárosok, míg 3,2 százalékkal csökkent a motorkerékpárosok, valamint 9,1 százalékkal a kerékpárosok által okozott balesetek száma.

A magyar autópályákon 46 százalékkal több, összesen 162 baleset következett be, a halálos kimenetelűek száma pedig 3-ról 10-re nőtt a kategórián belül. A könnyű sérüléses baleseteknél 49, míg a súlyosaknál is jelentős, 26 százalék volt a növekedés. A száz kilométernél hosszabb autópályák esetében a száz kilométerre jutó balesetek számát is vizsgálták. Az országos átlagosan 14,1 baleset volt, a legtöbb, 21,7 baleset az M5-ösön, a legkevesebb, 4 baleset az M6-oson következett be.

Az összes, vagyis a 4057 baleset közül a legtöbb, pontosan 482 Pest megyében, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg  megyében 231, Bács-Kiskunban pedig 218 történt. Komárom-Esztergom megyében 114 közlekedési baleset történt az idei év második negyedévében. A főváros 854 balesettel „büszkélkedhet”.

Forrás: kemma.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close