Kultúra

88 dollárért vette a portrét, kiderült, hogy milliókat ér.

Néha vannak olyan szerencsések, hogy egy mutatós, nem drága tárgy megvásárlása után döbbennek rá arra, hogy felbecsülhetetlen értékre bukkantak. Nem tudták, hogy kincset találnak. Több olyan eset is előfordult már, amikor szerencsés véletlen folyamán olyan értékes tárgy bukkant elő, amire nem számítottak gazdái. Egy 88 dolláros portréról kiderült, hogy egy 17. századi, flamand festő műve. Húsz ismert darabja maradt fenn a portrénak, melyet Anthony van Dyck festett Izabella Klára Eugénia spanyol infánsnőről, Brüsszel  17. századi régenséről, aki férjét gyászolta épp, azért ábrázolták ebben az öltözékben. Legalábbis így gondolták a művészettörténészek – mígnem egy Chris Wright nevű könyvtáros felfedezett még egyet.

Az 1970-es években egy antik boltban Wright észrevette a szigorú, idősödő hölgyről készült képet, és úgy gondolta, elég jó másolata az eredeti van Dycknek – elég jó ahhoz, hogy kiadjon érte 88 dollárt. Jelenleg, több mint fél évszázaddal később, a Londoni Cortauld Művészeti Intézet szakértői úgy vélik, hogy Wright másolata valószínűleg Van Dyck saját műhelyéből származott – és talán maga a mester készítette.

  1. világháborús bankjegyek egy angliai kiskereskedés alatt.

A pénzt, ami ma kétmillió dollárt ér, a padlódeszkák alatt találták egy felújítási munkálat során.  A náci invázió lehetősége a második világháború alatt aggodalomra adott okot a csúcsminőségű angol kesztyűbolt zsidó tulajdonosainak. Eric és Victor Bradly, a testvérpár, akik vezették az üzletet, biztosak akartak lenni, hogy a családjuk vagyona megmenekül, ha a németek leigáznák Angliát. Tehát mielőtt a frontra vonultak volna, biztonságba helyeztek nagyjából harminc köteget 5 és 1 fontos bankjegyekből, összesen 130 000 fontot, ami a jelenlegi árfolyamon kétmillió dollárt ér.

A jótékonysági boltban vett mellszoborról kiderült, hogy eredeti és kétezer éves.

Lara Young szeme 2018-ban egy jótékonysági üzletben a texasi Austinban megakadt egy morcos kinézetű férfi mellszobrán. Tetszett neki, és megvette 34,99 dollárért. Elnevezte Dennisnek egy öntelt fikcionális karakterről, Dennis Reynoldsról a Felhőtlen Philadelphiából. Young sejtette, hogy egy régi darabról van szó, de sosem hitte volna, hogy egy kétezer éves, eredeti szobrot vásárolt meg. A Sotheby’snél egy görögszobor-szakértő állapította meg, hogy Dennis valójában egy ókori római mellszobor Germanicusról, aki a hírhedt, őrült császár, Caligula apja volt.

De ez nem minden: Young megtudta, hogy a mellszobrot ellopták a második világháború alatt. A legvalószínűbb, hogy egy amerikai katona zsákmányolta Németországban, és vitte el az Egyesült Államokba, ahol végül a jótékonysági boltba kötött ki. Young elszánta magát, hogy visszajuttatja Németországba, de ezt évekig tartott elrendezni. Mostanra, egy rövid állomás után a San Antonia Művészeti Múzeumban, Dennis készen áll, hogy végre hazakerüljön 2023-ban.

Vintage baseballkártyák egy zongorában.

Ellen Kellynek soha nem engedték meg, hogy a nénikéje, Nora zongoráján játsszon. De 1992-ben, amikor a családi ingatlant árulták, Kelly megkaparintotta 25 dollárért. Több mint 25 évvel később Kelly felfedezte, miért is hangzott mindig olyan furcsán a zongora – 110 vintage baseballkártya volt elrejtve benne, köztük a Babe Ruth újonckártya. Nora hajlamos volt mindent kidobni, ezért fiú testvérei tehették be a gyűjtői darabokat a zongorába. Kelly végül 2019-ben elárverezte a kártyákat . A Babe Ruth újonckártya 130 000 dollárért kelt el – nem egy rossz ár egy 25 dolláros zongoráért.

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close