Kultúra

Egy rakás kincset találtak a konyhapadlójuk alatt.

A 250 000 font (több mint 115 millió forint) értékűre becsült kincset az észak-yorkshire-i Ellerbyben található 18. századi ingatlanban találták meg. A házban lakó pár “The Elderly Hoard“-nak nevezte el a felfedezést, ami idén októberben kerül árverésre. A házaspár 10 éve él az ingatlanban, és 2019-ben fedezték fel a rejtekhelyet, kezdetben azt hitték, hogy egy elektromos kábel.

Közelebbről megvizsgálva döbbenten tapasztalták, hogy egy kólás doboz méretű edényben aranyérméket találtak.

Ezek, mint kiderült, 1610-től 1727-ig, I. Jakab és I. Károly uralkodásától I. Györgyig terjedő időszakból származnak. Mivel a házaspár nem tudta, hogy mennyit érnek az érmék, mert miért is tudnák, kapcsolatba léptek a londoni Spink & Son aukciósházzal, akik elmentek, hogy megvizsgálják. Kiderült, hogy az érmék egy gazdag, befolyásos hull-i kereskedőcsaládhoz, a Fernley-Maisterekhez tartoznak.

A család kezdetben vasércet, fát és szenet importált és exportált – később pedig az 1700-as évek elejéig politikusokként szolgáltak. Joseph Fernley és felesége, Sarah Maister hatalmas vagyont halmoztak fel életük során; Joseph 1725-ben, Sarah pedig 1745-ben halt meg. Most eladásra kínálják a készletüket, amelynek fénypontja egy 1720-as I. György-guinea, amely verdei hibás – az érméről hiányzik a király feje.

 

Forrás: nlc.hu

 

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close