Közélet

Izer Norbert: háromszázhatvanhétezer fiatal élt a huszonöt év alattiak adókedvezményével.

Idén az első hét hónapban több mint hetvenkilencmilliárd forintot hagyott az adókedvezmény a fiataloknál. A legtöbben, mintegy 367 ezren, júliusban éltek a 25 év alattiaknak járó kedvezménnyel – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert  a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Hozzátette, hogy azóta a huszonöt év alatti fiatalok nettó bére jelentősen megnőtt. Az érintettek ugyanis az átlagkereset mértékéig mentesülnek a tizenöt százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól, így a kedvezmény révén a fiatalok havonta akár hatvanötezer forintot is spórolhatnak az adón. Minden fiatalt érint az adómentesség, azokat is, akik idén csak egy rövidebb időszakban, így például nyáron diákmunka keretében vagy részmunkaidőben dolgoznak – szögezte le Izer Norbert.
Sokakat segíthet az a további adókönnyítési szabály is, hogy a fiataloknak az első házasoknak járó adókedvezményről sem kell lemondaniuk az adómentesség miatt – jegyezte meg az államtitkár. Ha két huszonöt év alatti összeházasodik, akkor a fiatalok az első házasoknak járó adókedvezményt nem az esküvőt követő hónaptól, hanem huszonöt éves koruktól számított huszonnégy hónapon keresztül vehetik igénybe – részletezte.
Nemcsak adó, hanem adminisztráció mentesség is jár a huszonöt év alattiaknak – húzta alá az államtitkár.
A kedvezmény automatikus, azt rögtön a fizetésben is érvényesíteni kell a munkáltatónak, vagyis azt külön nem kell kérni, arról nem kell nyilatkozni a munkáltatónál – hangsúlyozta Izer Norbert. Mint mondta: nyilatkozatot kizárólag akkor kell kitölteni, ha a fiatal a kedvezményt csak részben vagy egyáltalán nem kívánja érvényesíteni, például azért, mert több munkáltatótól is van jövedelme, amelyek együtt már meghaladják az adómentes értékhatárt. Ilyen esetben fontos a nyilatkozat, mert ezzel előzhető meg a jogosulatlan igénybevétel.
A fiatalok szja-mentessége nemzetközi szinten is másolandó modellé válhat. Jelenleg ilyen kedvezményt az Európai Unióban csak Magyarország és Lengyelország alkalmaz – mondta Izer Norbert. Az államtitkár kitért arra is, hogy a magyar mentességi szabályok nemcsak az adminisztrációmentesség miatt speciálisak, hanem a kedvezménnyel érintett jövedelmek széleskörűsége miatt is, hiszen a munkabér mellett például a táppénzt, a megbízási díjat, az őstermelői és az átalányban megállapított jövedelmet és a vállalkozói kivétet is érintik.
Forrás: hirado.hu
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close