Kultúra

A tökéletes macaron 5 titka.

Macaront készíteni csöppet sem bonyolult feladat. A sikerhez ugyanakkor nem árt, ha ismered a macaron készítésének legfontosabb fortélyait. Ehhez adunk most valódi kulcsot a kezedbe.

A macaron valóban kényes sütemény, ugyanakkor nem különösebben nehéz elkészíteni, ha ismered a legfontosabb trükköket. Olyan titkokat osztunk meg veled, amelyeket a receptekben csak elvétve vagy talán sosem olvashatsz.

A macaron készítésének 1. titka: a pára

Az első titok valójában a pára, a hőmérséklet. Konyhádban lehetőség szerint inkább szárazabb legyen a levegő, mint párás. Szóval, ne fogj bele a macaron készítésébe, ha éppen levest, vagy bármi mást főzöl. A macaron ugyanis nagyon nem szereti a párás levegőt. Bármennyit is pihenteted a tésztát, könnyen összeeshet, nem szárad meg kellően, és a sütés sem sikerül.

A tökéletes macaron 2. titka: grammokba mérhető

A pontos mérés elengedhetetlen. A hozzávalókból pontosan annyit kell kimérned, amennyi a receptben szerepel. Ennél a különlegesen finom süteménynél valóban minden gramm számít. 1-2 grammal több vagy kevesebb, és máris oda a siker. Még az is nagyon lényeges, hogy a habverőre ragadt tojáshabot is próbáld a lehető legalaposabban leütögetni, leszedegetni a habverést követően.

A legfinomabb macaronok 3. titka: a kevergetés

A keményre vert tojáshabot nagyon óvatosan keverd a krémes tésztához. Ne törjön össze, ugyanakkor tökéletesen el kell keverned, hiszen ha a tészta levegős marad, vagy a tojáshab „kifehérlik”, valójában habcsókot készítesz macaron helyett. Ráadásul a sütést követően könnyen eltörik, megreped, a belseje üreges marad.

A macaron készítésének 4. titka: a cukorszirup

A cukorszirup hőmérséklete sem elhanyagolható, ha tökéletes macaront készítenél. Érdemes cukorhőmérőt használni, és addig hevíteni a keveréket, amíg hőmérséklete 118-120 fokra melegszik. A tűzről levéve a felvert tojáshabhoz nagyon lassan, szinte cseppenként adagold a cukorszirupot, miközben a robotgéppel lassú fokozaton kevered. A szirupos habot egészen addig kevergesd, amíg le nem hűl szobahőmérsékletre.

A tökéletes macaron 5. titka: a sütés

A macaront csak akkor told az előmelegített sütőbe, amikor megszáradt a tészta. Érintsd meg óvatosan a tetejét, ha nem ragad az ujjadhoz, mehet is a sütőbe. A tepsit a középső szintre helyezd, mert középen egyenletesebb a hőfok és a sütés. Nagyjából 20 perc alatt megsülnek a macaronok, ami ugyanakkor a sütőtől függően lehet néhány perccel több vagy kevesebb. Pontosan ezért ne hagyatkozz csupán a sütési időre, inkább pillants a macaronokra többször is. Mielőtt barnulni kezdenének, vedd ki a sütőből, majd a szilikonos sütőpapíron hagyd kihűlni a sütiket.

 

forrás: nlc.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close