GazdaságKözélet

Gulyás Gergely: Mindenki kap tíz köbméter tűzifát hatósági áron.

Tűzifa- és barnaszénprogramot hirdet a kormány. A jövő héttől már nem csak a tüzépen lehet majd fát venni, hanem az erdőgazdaságoknál közvetlenül is. Erre hatósági árat vezet be a kormány – jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az egész kontinensen nagy kérdéseket okoz az energiaellátás, az árak az egekbe szöktek és jól láthatóan a szankciók nem működnek. Az energiaválság legfőbb oka a földgáz hiánya és ára. Magyarországot ez kevésbé érinti, de több európai országban is hatalmas problémákat okoz.

Tehát a Kormány tűzifa- és barnaszénprogramot hirdet.

A jövő héttől már nem csak a tüzépen lehet majd fát venni, hanem az erdőgazdaságoknál közvetlenül is. Erre hatósági árat vezet be a kormány. Az átvételi helyek kijelölésére is hamarosan sor kerül, és mindenki számára minimum 10 köbméter fát fognak biztosítani a fűtési szezon kezdetéig. A miniszter elmondta: az erdőgazdaságoknak a tűzifa-akció jövő csütörtöktől indul, és a fűtési szezon végéig biztosan kitart.

A barnaszén esetében állami elővásárlási jog van. 50 ezer tonnáról akár 280 ezer tonnára emelhető a kitermelés, az ehhez szükséges lépéseket a kormány meg fogja tenni. Az energiaintenzív kis- és középvállalkozások megsegítésére külön programot dolgoz ki a kormány a munkahelyek megvédése érdekében.

Forrás: hirado.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close