Gazdaság

Megnyugodhatnak a távfűtéses lakásban élők.

Megnyugodhatnak a távfűtéses lakásban élők.

A lakossági árak nem fognak változni a távhő esetében – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az elmúlt hetekben felszökött a távfűtéses lakások ára, mert az augusztus elejétől érvényes rezsiköltség-növekedés a távhőt nem érintette, csak az áram és a gáz árát. Azóta viszont több találgatás megjelent, hogy a megemelkedett energiaköltségeket hogyan háríthatják át a távfűtéses lakásban élőkre is, olyan információk is megjelentek, hogy az energiahivatal már bekérte a szolgáltatóktól az átlagfogyasztási adatokat.

Most a miniszter bejelentette a Kormányinfón, hogy az elmúlt hetek híreszteléseivel ellentétben a lakossági távhőárak nem fognak változni. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány azt a célt tűzte ki, hogy minden lakást mérőórával kell ellátni. Jelenleg 130-140 ezer lakásban még nincs ilyen eszköz, és egy évben 30 ezer mérőórát lehet beszerelni, ezt szeretnék felgyorsítani, de ez 4-5 éves program lehet. A miniszter azt is bejelentette, hogy a mérőóraprogram finanszírozása érdekében 28 fillérrel megemelik a távhő mértékét, de ez nem érinti a lakosságot, az ipari fogyasztók fizetik meg.

„A mi feladatunk az, hogy a távhőszolgáltatók működőképesek maradjanak. A piaci ár és a lakossági ár közötti különbséget kell állnia az államnak” – jelentette ki a miniszter arra a kérdésre, hogy mit kezd a kormány a becslések szerint 700 milliárd forintos távhőkasszahiánnyal.

 

Forrás: infostart.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close