Közélet

Mi történik, ha az ember kitépi az ősz hajszálat? Utánajártunk.

Vannak olyan szépségmítoszok, amiket már mindenki hallott, és amiket nagyon sokan el is hisznek. Például, hogy vastagabb, sötétebb lesz a szőr a borotválástól, vagy éppen, hogy ha valaki kitép egy ősz hajszálat, akkor még több nő helyette vissza.

De tényleg így van ez? Tényleg még több ezüst szállal kell számolni, ha megszabadulsz egytől? Utánajártunk a válasznak. Mi történik, ha kitéped az ősz hajszálat? Mirza Batanovic szakértő, az Euforia International hajápolási márka munkatársa azt kívánja, bárcsak így lenne ez, hiszen akkor meglenne a megoldás a hajhullásra és a kopaszodásra is. De a feltételezésnek igazából semmilyen tudományos alapja nincsen. Naponta akár 159 hajszálat is veszíthetünk átlagosan, ezek azonban egyáltalán nem kapcsolódnak egymáshoz, így egy darab kihúzása nem eredményezi több növekedését.

Ha tehát kitéped, nem kell attól félned, hogy hamarosan megsokszorozódik az ezüst szálak mennyisége, de valójában attól az egytől sem szabadulsz meg végleg. A tüsző ugyanis általában ugyanúgy megmarad, és ugyanúgy kinő majd belőle a következő, nagy valószínűleg szintén ősz  szál.

Randy Schueller kozmetikai szakértő elárulta, arra van egy pici esély, hogy az új szál egy kicsit sötétebb lesz, és kevésbé ősz, mert a melanogenezis folyamata, ami során a szőrtüszők előállítják a haj színét adó pigmenteket, nem mindig teljesen ugyanúgy működik. Nem érdemes kihúzni a szálakat. Egy-egy szál kitépése nem okoz gondot, de nem érdemes túlzásba vinni, mert ezzel akár rosszat is tehetsz. Ha sokszor, sokat húzol ki, akkor károsíthatod a szőrtüszőt, és előfordulhat, hogy egy idő után egyáltalán nem nő majd újra a szál ott, ahonnan kiszedted.

Ez egy-egy esetében még nem feltűnő, de ha több ezüstös résztől is megszabadulsz, akkor ritkásabbnak tűnhet a hajkoronád. Jennifer Korab stylist szerint azonban ritka esetekben a tépkedés okozta szőrtüszősérülés fertőzéshez és kopasz foltok kialakulásához is vezethet.

 

Forrás: Femina.hu

 

 

 

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close