Közélet

Ez már a vég: megfizethetetlen lesz a sör.

A brit éttermek és bárok vezetői attól tartanak, hogy egyáltalán nem lesz fizetőképes vendégük. „Egy korsó sör árának 20 fontra kellene emelkednie ahhoz, hogy a brit kocsmák télen is működőképesek maradjanak” – mondta az iparág egyik szakértője.

Már eddig is sokan figyelmeztettek arra, hogy a jelenlegi energiaválság milyen veszélyt jelent a brit bárok és éttermek számára, és a jelentések szerint a kisvállalkozások még az új energiaszerződések megkötésével is bajban vannak, mivel attól tartanak, hogy ügyfeleik egyszerűen nem lesznek képesek kifizetni a jóval magasabb árakat.

Ezek a félelmek persze egyáltalán nem alaptalanok: Tom Stainer, a CAMRA szervezet vezérigazgatója a Daily Star bulvárlapnak vasárnap azt nyilatkozta, hogy a kocsmák csak úgy lesznek képesek kifizetni az idei energiaszámláikat, ha a sör ára 15 és 20 font közé emelkedik. Arról van szó, hogy az energiaköltségek nem csak egy kicsit emelkednek – 500-600 százalékról beszélünk.” – mondta Stainer a lapnak, hangsúlyozva, hogy az iparág most „valódi válságban” van.

Annak ellenére azonban, hogy egy ilyen áremelésre az iparágnak pénzügyi szempontból szüksége lenne, Stainer azt mondta, hogy az említett emelés már a megélhetési válság előtt is lehetetlen lett volna, és a potenciális vásárlók nem fizették volna ki. A brit kocsmárosok azt követelik, hogy az Egyesült Királyság kormánya lépjen közbe, és foglalkozzon az ágazatot érintő növekvő energiaszámlák költségeivel, mondván, hogy ilyen beavatkozás nélkül az ágazatot súlyosan károsítaná a jelenlegi válság.

Nem a kocsmák az egyetlen hagyományos brit iparág, amelyet az energiaszámlák egzisztenciális veszélybe sodortak: a hagyományos fish and chips boltok is a „kihalás szélére kerültek” a növekvő energiaköltségek, valamint a hagyományos ételek elkészítéséhez szükséges nyersanyagok hiánya miatt.

 

Forrás: 888.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close