Gazdaság

Csőd fenyegeti a légitársaságokat télen: ezek vannak a legnagyobb veszélyben.

A Sanford Bernstein elemzői szerint a gyengébb európai légitársaságoknál télen fokozottan fenyeget az összeomlás kockázata, mivel a kormányok, amelyek a covid-válság idején még megmentették a légitársaságokat, most, a növekvő infláció közepette másra összpontosítják a támogatást – írja a Bloomberg.

A járvány közepette mentőöveket kaptak a légitársaságok, amivel elkerülhették a csődöt, most azonban a magasabb üzemanyag- és munkaerőköltségek, valamint az utazások szezonális visszaesése miatt szorult helyzetbe kerülhetnek – írta a Bernstein. Mindezt éppen akkor, amikor a kormányok a háztartások növekvő számláira fókuszálnak.

A Bernstein elemzőinek modellje szerint – amely a csődkockázatot a verseny és a kapacitás szintje, az útvonalhálózatok és a repülőgépek lízingelésének és cseréjének várható költségei alapján értékeli – a közép- és kelet-európai kisebb légitársaságok lesznek a legsebezhetőbbek.

A Bernstein szerint Európa hat legnagyobb légitársasága elhanyagolható kockázatnak van kitéve, a Ryanair, az easyJet és a Wizz Air továbbra is befektetési ajánlású hitelminősítéssel rendelkezik, az Air France-KLM, az IAG SA és a Deutsche Lufthansa AG pedig szükség esetén továbbra is számíthat állami segítségre.

A legveszélyeztetettebb légitársaságok közé tartozik egy ciprusi és két albániai, valamint fehéroroszországi, bulgáriai, csehországi, grúziai, moldovai és romániai székhelyű légitársaság.

 

Forrás: portfolio.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close