Közélet

Szurikáták születtek a Szegedi Vadasparkban.

Két szurikáta is született augusztus elején. A kölykök egyre gyakrabban bújnak elő, így a látogatók is többet időznek a cibetmacska-félék kifutójánál. A szegedi állatkertben régóta gondoznak szurikátákat, melyek a vendégek között igen népszerűek. A közelmúltban magyarországi állatkertekből érkezett egyedekből új csapat állt össze.

A két kölyök világrajövetelének pontos idejét nem ismerjük, hiszen a hatalmas és kiterjedt üregrendszerük mélyén töltik első napjaikat. Két-három hét elteltével, ahogy a kölykök nőnek, úgy egyre bátrabbá is válnak, így már meg lehet őket figyelni a nap legnagyobb részében. Az állatkerti szurikátacsaládoknál is mindenki részt vesz a legkisebbek nevelésében, beleértve az idősebb testvéreket is.

A szurikáták Dél-Afrika száraz szavannáin nagy családokban élnek, amelyekben csak az alfa-nőstény szaporodik, a többiek segítenek az utódok nevelésében. A kölykök – tizenegy hetes vemhesség után –  október és március között vakon és szőrtelenül jönnek a világra. A szurikáta kölyköket az egész család neveli.

 

A 700 gramm körüli testtömegű cibetmacska-félék szorosan együttműködő családokban élnek, amelyek egymással azonban időnként véres harcokat is vívhatnak. Kiterjedt üregrendszereket ásnak, amely védelmet biztosít számukra a ragadozókkal szemben. Táplálékuk jelentős részét ízeltlábúak, köztük mérges skorpiók is, valamint kisebb gerincesek teszik ki, de a gyümölcsöt sem vetik meg. Hasonlóan más üregekben élő kisemlősökhöz – mint az ürge és a prérikutya –  a szurikátáknál is vannak őrszemek, akik a veszélyt lesik, többnyire állva vagy felegyenesedve ülve.Talán emiatt, és azért, mert előre néző szemeik vannak, apró emberek benyomását keltik, rendkívül népszerűek. A két most született szurikáta kölyök továbbra is a Szegedi Vadaspark lakója lesz, hogy velük is gyarapodjon a csapat.

 

Forrás: kemma.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close