Közélet

A 3 legjobb öregedésgátló gyümölcs.

 

Bár az idő múlását természetesen nem lehet megállítani, az ember sokat tehet azért, hogy a lehetőségeihez mérten energikusabbnak és fiatalosabbnak érezze magát, mindez pedig a megjelenésében, kisugárzásában is visszaköszönhet.

Ismert tény, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelheti az élettartamot. A tudósok úgy találták, hogy napi legalább öt adag zöldség és gyümölcs esetén 12 százalékkal alacsonyabb a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek, 10 százalékkal alacsonyabb a rák, illetve 35 százalékkal kisebb a légúti betegség miatt bekövetkező halálozásnak.

A gyümölcsök bővelkednek az értékes hatóanyagokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, antioxidáns hatású növényi vegyületekben. Magas víztartalmuk miatt a folyadékbevitelhez is hozzájárulhatnak, ráadásul az édes ízük csillapíthatja az édesség utáni sóvárgást – ez nem mellékes szempont, hiszen egy bizonyos kor felett könnyebben szaladnak fel a pluszkilók, ami elsősorban nem a megjelenés, hanem az egészség miatt jelenthet gondot.

A következő finomságokat érdemes minél gyakrabban enni, hogy megőrizd a szervezeted épségét, és jól érezd magad a bőrödben.

Az áfonya  a legegészségesebb gyümölcsök egyike, amit a szénhidrátanyagcsere-zavarral élők is bátran fogyaszthatnak. Színét az erős antioxidáns hatású vegyületeknek, antocianinoknak köszönheti, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.

Rendszeres fogyasztása jó hatással van a szellemi teljesítményre, kognitív képességekre, javíthatja a memóriát és a hangulatot is. Segíthet továbbá a magas vérnyomás csökkentésében, a diabétesz és a szívbetegségek kivédésében.

A gránátalma jó forrása a káliumnak, ami a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozható. Segít a vérnyomásértékek normális szinten tartásában, és gazdag az antioxidáns hatású, gyulladáscsökkentő polifenolokban és flavonoidokban.

Az alma egész évben elérhető, megfizethető gyümölcs, amelynek számos áldásos hatása ismert. Megéri beépíteni az étrendbe, mivel egyes vizsgálatok szerint csökkentheti az életkorral összefüggésbe hozható betegségek, így a kardiovaszkuláris kórképek, a daganatos megbetegedések és a demencia kockázatát is.

Forrás. Femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close