Közélet

15+1 izgalmas tény a HARIBO-ról, amelyet nem biztos, hogy tudtál

Idén ünnepli századik születésnapját a világhírű HARIBO Goldbären, amelynek hosszú sikertörténete számtalan izgalmas részletet rejt. Az első világháború után, az infláció sújtotta Németországban egy zseniális ember az otthonában kísérletezte ki azt a mesés receptúrát, ami az egész világot meghódította.

Az nlc.hu összegyűjtötte azokat, amelyekről nem biztos, hogy tudtál.

 

 1. Hans Riegel cukorkakészítő mester ugyanabban az évben alkotta meg az első gumicukor mackót – a Tanzbärent –, amikor Howard Carter brit régész felfedezte Tutanhamon fáraó sírját Egyiptomban. Ez az év pedig nem más, mint 1922.

 

 1. A HARIBO az alapító nevének és az alapítás helyének kezdőbetűiből áll össze: HAns RIegel, BOnn.

 

 1. Hans Riegel cukorkakészítő mester otthona hátsó udvari mosókonyhájában kísérletezett és alkotott fáradhatatlanul.

 

 1. A Goldbären receptje titkos, ma körülbelül tizenkét ember ismeri a pontos receptúrát, az újabb beavatottaknak pedig komoly átvilágításon kell átesnie.

 

 1. Az édesség formatervezett figurája nemzetközi oltalom alatt áll; alakja, mérete és súlya szerte a nagyvilágban azonos: Az eredeti Goldbären termékszem 23 milliméter magas, 10 milliméter széles és 2,3 gramm a tömege.

 

 1. A mackók méretét úgy alakították ki, hogy az az optimális rágási időtartamhoz illeszkedjen.

 

 1. Lapföld, USA, Ausztria, Dél-Korea, Japán, Argentína: a Goldbären több mint 100 országban varázsol mosolyt kicsik és nagyok arcára.

 

 1. A világjáró mackók a földgolyó legszokatlanabb helyein is megtalálhatóak. Legyen szó akár a Mount Everest-ről – ahol a hegymászók örömmel majszolják az édességet a gyors feltöltődés érdekében –, akár a Karib-térség mintegy 700 szigetéről.

 

 1. A HARIBO mackók joggal érdemelték ki a VIB, vagyis a Very Important Bears jelzőt, felmérések igazolják ugyanis, hogy a világ bármely pontján minden negyedik ember felismerné azokat.

 

 1. Németországban, Ausztriában, Dániában és Franciaországban a Goldbären márkaismertsége 100 százalékos, vagyis a mackókat ezekben az országokban mindenki ismeri. (Összehasonlításképpen: Nagy-Britanniában csak a királynő ennyire ismert.)

 

 1. A HARIBO mackói a művészeket is megihlették: a kölni székhelyű Klein & Leidig dizájnerpáros a gumicukor alapján alkotta meg LumiBär nevű lámpáját, míg a híres sportmárka, a Puma 2021-ben Goldbären kapszulakollekciót tervezett.

 

 1. A HARIBO figyelembe veszi a helyi, kulturális és vallási különbségeket, éppen ezért Izraelben kóser, Törökországban „halal” a gumicukor. A vásárlói preferenciák miatt az USA-ban a mackók színe valamivel intenzívebb, és a többi országtól eltérően csak öt ízben kaphatóak.

 

 

 1. Az idén százéves Goldbären a könyvnyomtatás, a villanykörte és a relativitáselmélet mellett a „világot forradalmasító német találmányok” toplistáján foglal helyet, a „made in Germany” pedig garanciát jelent a kiváló minőségre.

 

 1. Napjainkban 10 HARIBO országban lévő gyár gondoskodik arról, hogy a világ bármely pontján elérhető legyen a Goldbären; ezek közül egy Magyarországon, Nemesvámoson található.

 

 1. Az egy év alatt legyártott Goldbären figurák egymás mellé fektetve tízszer körbeérnék a Földet.

 

+1 És ha tényleg igaz, hogy Albert Einstein zsebében mindig volt egy maréknyi Goldbären, akkor sejthetjük, hogy mi is ihlette meg minden képletek képletének megalkotására.

Forrás: nlc.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close