Közélet

Van elég tartalék a kitermeléshez

Nincsenek veszélyben a magyarországi erdők és a faállomány – írja tanulmányában a Klímapolitikai Intézet. Az elemzés bemutatja a kormány intézkedései mögött lévő szándékot, mellyel a hazai lakosság energiaellátásának a biztonságát védelmezi. Emellett tételesen cáfolja azokat az állításokat, melyek szerint súlyos környezetkárosítás következne be a kabinet döntésének következtében. A megfizethető tűzifa biztosítása és az árspekuláció kialakulásának megelőzése a kormány célja a fakitermelésre vonatkozó rendelet kihirdetésével – olvasható a Klímapolitikai Intézet által közzétett elemzésben.

Mint azt kifejtik a honlapjukon megjelent írásban,Magyarországon még mindig a szilárd tüzelő (tűzifa, pellet, biobrikett, lignit, szén) a második legelterjedtebben használt tüzelőanyag a háztartásokban a földgáz után. Ez közel négymillió embert jelent. Ez a fajta tüzelő a kistelepüléseken használatos a leggyakrabban, az itt lévő háztartások háromnegyede fűt ezzel. Az elemzés szerzői megjegyzik: a földgáz árának emelkedése miatt a kereslet ugrásszerű megnövekedése azt eredményezte, hogy az igényeket nem tudják lekövetni. Ennek okán alakult ki egy kollektív vásárlói bizalmatlanság, ugyanis Magyarországon a tűzifaár mindig is spekulatív volt és a földgáz árának változásait követte. Így a kormány energiavészhelyzeti intézkedései ellehetetlenülnének, hiszen a tűzifa sem lenne számottevően olcsóbb a földgáznál, ami végső soron ellátási zavarokhoz vezetne. A kabinet ezt nyilvánvalóan el akarja kerülni és részletesen megvizsgált minden energiaellátási forgatókönyvet – olvasható az elemzésben.

Lényeges eleme a szakértői elemzésnek az a megállapítás, hogy messze nincs kihasználva a magyar erdők nyújtotta tűzifa potenciál, azaz nem termeltük ki azt a mennyiséget, amit a fenntartható erdőgazdálkodás mellett is nyugodtan megtehettünk volna.

A cikk idézi Luzsi Józsefet, a Magyar Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnökét, akinek nyilatkozata értelmében hazánk erdeinek faanyaga évente 13 millió köbméterrel növekszik, tehát a fenntarthatóság veszélyeztetése nélkül ennyi a maximális fakitermelési lehetőség. Ennek tükrében jó hír, hogy az elmúlt tíz évben átlagosan csak 7,5 millió köbméterre rúgott az erdei fakitermelés, így évente mintegy ötmillió köbméterrel növekedett a fakészlet az erdőkben, tehát van elég tartalék a megnövekedett igényű kitermeléshez.  Az elemzés megjegyzi: a hazai környezetvédő szervezetek eleinte nem vettek tudomást a fenti tényekről nyilatkozataik alapján. A World Wildlife Fund (WWF) hazai képviselője felhozta, hogy évtizedek óta nem született ilyen kormánydöntés, de arról nem számoltak be, hogy ilyen helyzet sem állt elő – teszi hozzá a tanulmány. Arról is szó esik benne, hogy a természetvédők kifogásolták az árnyékot adó és szén-dioxidot megkötő egyes őshonos fák, tölgyesek, ligeterdők kivágását is, ám azzal nem számoltak, hogy ha nem dolgozzák fel az éves fatömegnövedék által megengedett tűzifa mennyiséget, akkor ez odaveszhet a nálunk is egyre gyakoribbá váló erdőtüzekben.

 

Forrás: magyarnemzet.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close