Közélet

Elkezdődött az új határvadászok kiképzése

A büntetés-végrehajtás szerdán megkezdte a szerb–magyar zöldhatárt védő műszaki határzár megerősítését, magasítását, illetve továbbépítését. A mohácsi-szigeti Hódunán megkezdődött a munka. Az első határvadász-tanulók beültek az iskolapadba Szegeden. A kormány döntésének megfelelően a határvédelem erősítése zajlik – írta a Magyar Nemzet. Az egyre erősödő migránshullám és az egyre agresszívabb migránsok és embercsempészek miatt létszámnövelés és műszaki fejlesztés kezdődött a déli határszakaszunk védelmének fokozása érdekében. Az utóbbit a műszaki határzárat karbantartó büntetés-végrehajtás a fogvatartottak segítségével meg is kezdte.

 

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 km hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakasz területén – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Hozzátették: a büntetés-végrehajtás nemcsak a kerítéselemek gyártását és azok összeszerelését végzi fogvatartotti munkáltatással, a biztonsági határzár karbantartásáért, a rongálások javításáért is ez a szervezet a felelős.

 

Míg 2021-ben 2181, 2022 eddig eltelt időszakában már 1528 esetben rongálták meg az illegális bevándorlók a biztonsági határzárat. Egy hónap alatt meghaladja a 150-et az ilyen esetek száma, amely azt jelenti, hogy folyamatosan nyomás alatt tartják, fizikailag támadják Magyarország déli határszakaszát. A felmerülő költségek sem elhanyagolható mértékűek, az elmúlt másfél évben közel félmilliárd forintba került a rongálások javítása a magyar adófizetőknek.

 

A migránsok egyre agresszívabb fellépése – mint a kövekkel, tárgyakkal való dobálás, botokkal, bozótvágókkal való fenyegetőzés – is indokolttá tette a rendszer további megerősítését, fejlesztését. Ezért a kormány döntésének megfelelően a magyar–szerb határszakaszon a már meglévő 165 kilométeres hosszban a kerítés első sorát egy úgynevezett hattyúnyak felhelyezésével erősítjük meg. A hattyúnyakakat pengés kerítéselemmel fedjük, míg alsó felüket többsoros NATO-dróttal szereljük fel, amely műszaki megoldások az illegális bevándorlók létrás módszerrel történő átmászását hivatottak meggátolni.

 

A megerősítés részét képezi még a határzár első sorának betonacél síkhálóval történő megerősítése, illetve a gyors telepítésű drótakadály (GYODA) cseréje és magasítása is, amelyek elsődlegesen a kerítés átvágását akadályozzák meg. Emellett a magyar–szerb–horvát hármas határszakasz térségében található közel 10 kilométeres hódunai szakasz területén egy teljesen új határzárat telepítünk, hasonló műszaki tartalommal.

 

Elkezdődött a képzése azoknak, akik az elsők között jelentkeztek a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezredébe. A négyhetes intenzív kurzus során a programban részt vevők mind elméleti, mind gyakorlati ismeretekre tesznek szert – tudatta az ORFK a honlapján. A kormány július eleji döntésének megfelelően az újonnan létrejövő, speciálisan az államhatár őrzésére és a jogellenes migráció megakadályozására irányuló feladatokat ellátó új állománycsoportba eddig jelentkezettek és a szolgálatra alkalmasnak bizonyultak képzése megkezdődött.

Ugyanakkor továbbra is folyamatosan zajlik a toborzás, illetve folyamatosak a jelentkezők alkalmassági szűrései, hogy aztán a későbbiekben a hivatásra alkalmasnak találtak is bekapcsolódhassanak a permanensen induló tréningekbe.

 

 

A rendészeti szakmai ismereteken belül a határvadász-tanulók megismerkednek a szolgálatukhoz szükséges jogszabályokkal és belső normákkal, valamint azokkal az alapelvekkel, amiket járőrszolgálatuk során majd be kell tartaniuk. Emellett gyakorlati képzés segítségével megtanulják az igazoltatás, a személy-, a csomag- és a gépjármű-átvizsgálás, valamint a helyszínbiztosítás, illetve a zárás és terepkutatás lépéseit.

A jogi ismeretek során az alapvető emberi jogok, a büntetőjog, a szabálysértési ismeretek és a különböző rendőrségi normák kerülnek fókuszba. A lövészeti és intézkedéstaktikai képzési egységben az egyes intézkedéstípusoknál alkalmazandó fogásokat fogják megtanulni a hallgatók, ezenkívül lőelméleti és lőgyakorlati órákon fognak részt venni. A határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési tanegységben a határrendészeti szolgálati ág feladatrendszerével fognak megismerkedni mind elméleti, mind gyakorlati szinten a tanulók. A rendőrség továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik államhatárunk védelmére hivatottak, és tagjai szeretnének lenni a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezredének.

 

Forrás: origo.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close