GazdaságKiemelt

Kata helyett ekho: újabb adócsökkentéssel segíti a vállalkozásokat a kormány

Szeptembertől csökken az ekho, amelyet a kormány szerint különösen megéri majd az előadóművészeknek választani. A Pénzügyminisztérium közölte, hogy a háborús gazdasági helyzet miatt a cégek adófizetését is egyszerűsíti a kormány, hiszen a társasági adót ezentúl nemcsak forintban, hanem dollárban vagy euróban is megfizethetik – számolt be az M1 Híradója.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint a katában lévő vállalkozók kétharmada ma már munkaviszonyt vált ki az adónemmel – jelentette ki éppen egy hónapja a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely azt mondta, ezért is kellett megváltoztatni a szabályokat. Olyanok katáztak, akiknek a törvény szerint munkaviszonyban kellett volna állniuk és ennek megfelelően kellett volna adózniuk. Ehelyett lényegében munkaadójuknak katás vállalkozóként számláztak. A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) új szabályozásával a kormány bezárja a kiskapukat. Alacsonyabb bevétel esetén még jobban is járhatnak a katánál az ekhós adózási formát választók. Emellett a Pénzügyminisztérium közleménye szerint újabb adócsökkentéssel és egyszerűsítésekkel segíti a magyar vállalkozásokat. Szeptembertől a régi katásoknak új lehetőségeket kínálnak, például jelentősen csökkentik az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, vagyis az ekho mértékét. Bár a munkavállalók továbbra is 15 százalékot fizetnek majd, ugyanakkor a munkaadók által fizetett 13 százalékot eltörlik.

A munkáltatóknak tehát megéri olyan volt katásokat alkalmazni, akik ekhózásra állnak át. Másként fogalmazva: a katázásból kiszorult vállalkozásoknak megéri az ekhót választani. Tavaly mintegy 41 ezren fizettek egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, de szeptembertől az alacsony adóteher és a könnyítések miatt ez a szám jelentősen megnőhet. Már csak azért is, mert nemcsak az adóteher alacsony a vállalkozásoknál, hanem az adminisztráció is. Az érintettek ekhós jövedelme ugyanis szerepel az adóhivatal által készített bevallási tervezetben, mint munkaviszonyból származó jövedelem, vagyis az ekhózóknak nem kell a bevallással foglalkozniuk.

 

Azok a cégek, amelyek korábban a katás adózást választották és most más adózási formára fognak áttérni, bizonytalanság volt, hogy valójában kell-e például könyvvizsgálatot végezni ehhez az áttéréshez kapcsolódóan. Ebben a rendeletében most a kormány teljesen egyértelműen megfogalmazta, hogy nem kell. Ezáltal egyszerre ad egy adminisztratív könnyítést, másrészről pedig nyilván költségcsökkentést is lehetővé tesz ezen vállalkozások számára – mondta Hegedűs Sándor, az Andersen Adótanácsadó Zrt. szakértője.

 

Forrás: hirado.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close