Közélet

Légkondi nélkül is hűvös lakás? Lehetséges!

Ahogy kinn, úgy benn is egyre emelkedik a hőmérséklet, a légkondi azonban nem minden lakás kötelező eleme. Ennek millió oka lehet: egyes ingatlanokba nem lehet beszerelni, például mert a műemlék homlokzat védelem alatt áll; vagy a lakók egészen egyszerűen egészségügyi okból nem bírják a testükre érkező hideg levegőt. És tegyük hozzá, nem is mindenhol szükséges a gép beszerelése – most olyan trükköket mutatunk, amelyekkel légkondi nélkül tarthatjuk hűvösen a lakást.

A legegyszerűbb dolgunk a jól szigetelt, vastag falú, árnyékolt lakások esetében van – ezek az ingatlanok többnyire nem melegszenek fel nyáron sem annyira, hogy elviselhetetlen legyen odabenn a hőség. A kevésbé szerencséseknek azonban légkondi nélkül sem kell feladni a küzdelmet a hőség ellen.

 

Napsugarak kizárva!

Az első lépés, hogy a hő elsődleges forrását, a napsugarakat kizárjuk: ehhez sajnos nem elég egy általános sötétítőfüggöny. Ez ugyanis a fényt megszűri, ám a meleget átengedi. Válasszunk helyette blackout-függönyt, ami speciális bevonatának köszönhetően teljesen kizárja a fényt és a meleget. Hatékony még a hagyományos redőny, ám a szalagfüggönyök ilyenkor nem tesznek jó szolgálatot. A fa redőnyök kifejezetten tartósak, ám meglehetősen drágák, ráadásul egyre kevesebb szakember vállalja a beszerelését, ami akkor rizikós, ha épp a legmelegebb évszakban romlik el a sötétítő. Egyszerű megoldás, ha már reggel, munkába indulás előtt besötétítünk, lehúzzuk az összes redőnyt, elhúzzuk a függönyöket és csak akkor engedjük be a fényt újra a lakásba, ha már nem közvetlenül süti a nap az ablakot.

 

Légkondi nélkül is hűvös légáramlat

Egy alapos kora reggeli és késő esti kereszthuzat csodákra képes, hiszen ekkor még csak a levegőt, nem pedig a hőséget engedjük be a lakásba. Ahogyan azonban melegszik a levegő, azonnal csukjuk be az ablakokat és sötétítsünk! Segíthetjük a folyamatot egy ventilátorral, ami egyébként is hasznunkra lehet a melegebb napokon. Hatékonyan enyhít a hőérzetünkön, főleg a jégakkuval ellátott gépek. A jégakkut a mélyhűtőben kell lehűteni, majd belehelyezni a ventilátor víztartályába, ami így hideg levegővel frissíti fel a szobát – legfeljebb egy-két fokkal. Házi praktika: lógassunk vizes ruhát a ventilátor elé! De tehetjük a kisgépet a ruhaszárító mögé is, így két legyet ütünk egy csapása: gyorsabban száradnak a ruhák, miközben hűvösebbnek érezzük a szobát.

 

Okos textilválasztás

A hőérzetet befolyásolják a textilek is, amelyekkel érintkezünk. A nehéz, puha szőnyegeket ideiglenesen felszedhetjük, ugyanez igaz a bársony anyagú díszpárnákra, hiszen ezek megtartják a meleget. Ha tehetjük, lenvászon anyagokból készült textileket használjunk az ágyneműk esetében is: ezek hűvösen tartanak és kellemes éreztet nyújtanak a meleg bőrön is.

 

Forrás: lakaskultura.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close