Gazdaság

Veszélyesebb lehet a gyermekekre az energiaital, mint gondoltuk

Sokan fogyasztják a manapság oly népszerű energiaitalt úgy, hogy nem tudják, milyen hatása van a szervezetre. Az egész világon erősödik az energiaitalokat ellenzők tábora, egyre több kutatás foglalkozik a gyerekek és fiatalok fogyasztási szokásaival és azok egészségügyi következményeivel.

Továbbra sem tudni pontosan, mi okozta annak a hatvani fiúnak a halálát, aki ájultam fordult ki az iskolapadból, majd életét vesztette. A 14 éves fiú az egyik helyi általános iskola tanulója volt, akin a kiérkező mentők hosszas küzdelem ellenére sem tudtak segíteni. A Blikk információi szerint a fiúnak több egészségügyi problémája is volt, vérnyomás- és súlyproblémákkal küzdött, valamint meg nem erősített információk szerint a rosszulléte előtt energiaitalt is fogyasztott.

Az eset mindenesetre újra felhívta a figyelmet az energiaitalok fiatalokra és gyermekekre gyakorolt káros hatására. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egy korábbi felméréséből kiderül, hogy a gyermekek és a kamaszok különösen veszélyeztetett fogyasztók. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) egy korábbi 16 országra kiterjedő tanulmánya szerint a 10–18 éves korosztály 68 százaléka, a 10 év alatti gyermekek 18 százaléka fogyaszt energiaitalt, míg a felnőttek 30 százaléka. Az EFSA szerint egészséges felnőttek esetében napi 400 milligramm koffein, illetve – egyszeri adagban fogyasztva – 200 milligramm koffein nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekek esetében ez az érték maximum 3 milligramm/testsúlykilogramm naponta.

Egy korábbi nemzetközi kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy ezek az energiaitalok állnak sok esetben az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, súlyosbíthatják ugyanis a rejtett szívbetegségeket. Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, amelyek ritmuszavarok kialakulásához vezethetnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezeket, vagy érzékenyek rájuk – számolt be róla a Magyar Kardiológusok Társasága.

Egy 2,5 deciliteres energiaital körülbelül hat kockacukornyi mennyiséget tartalmaz. Ilyen mennyiségű cukor rendszeres fogyasztásától súlytöbblet alakulhat ki. Az energiaitalok fő serkentő hatóanyaga a koffein, egy 2,5 decis doboz annyi koffeint tartalmaz, mint két adag erős feketekávé. A koffein stimulálja a központi idegrendszert, csökkenti a fáradságot és fokozza az éberséget. Azonban a koffein kölcsönhatásba léphet az energiaitalokban található többi összetevővel, ami kedvezőtlen hatással lehet a vérnyomásra és a szívritmusra.

Azonban a koffeinérzékenység egyénileg eltérő, ezért előfordulhat, hogy valakinél az általános határértékek alatt is jelentkeznek a koffeintúladagolás jelei, mint például az erős hányinger és hányás, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, nyugtalanság, álmatlanság, esetenként pánikroham.

Az energiaital nem üdítő, nem sportital, rendszeres fogyasztásával kifejezetten árthatunk szervezetünknek. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az egész világon erősödik az energiaitalokat ellenzők tábora, egyre több kutatás foglalkozik a gyerekek és fiatalok fogyasztási szokásaival és azok egészségügyi következményeivel.

Sok szülő ott rontja el, hogy sportolás előtt adja gyermekének az energiaitalt, pedig ezek – többek között túlzottan magas koffeintartalmuk miatt – akár életveszélyes tüneteket is okozhatnak.

Az energiaital elfogyasztása után megemelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, vízhajtó hatása miatt akár kiszáradást is okozhat. A központi idegrendszerre hatva túlzott ingerlékenységet, álmatlanságot okozhat, de energiaital miatti rosszullétnél tapasztalható akár erős szívdobogás, szívritmuszavar is.

Ha valaki nem fogyaszt nagy dózist, viszont rendszeres energiaital-fogyasztó, az ital akkor is káros hatással lehet a szív – és érrendszerre. A legveszélyeztetebbek a koffeinre érzékeny fiatalok, a várandós nők, a koffeinre érzékenyek, és a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők.

 

Forrás: ridikul.hu, fotó: penzcentrum.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close