KiemeltKözélet

Egy napon lehet a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választás

„Mostantól mindig egy időben tarthatják Magyarországon az európai parlamenti és az önkormányzati választást, így 9-10 milliárd forinttal olcsóbb lesz a lebonyolítás” – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy keddi háttérbeszélgetésen. Ezt a törvényjavaslatot jövő héten nyújthatják be a parlamentnek. A javaslattal kapcsolatban alkotmányossági aggályok sem lehetnek, mondta Kocsis Máté, mert a jelenleg hivatalban lévő önkormányzati vezetők mandátuma 2024 októberéig tart majd. Májusban arról dönthetnek a választók, hogy 2024 októberétől 2029 októberéig kik vezessék az önkormányzatokat.

Mint ismert, 2024-ben májusban lesz az EP-választás és így az önkormányzati is. A Fidesz és KDNP a jövő héten törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy a baloldali frakciók támogatása 3 milliárddal, a kormánypártiaké pedig 2 milliárd forinttal csökkenjen ebben a ciklusban – közölte Kocsis Máté az MTI értesülése szerint. A frakcióvezető a támogatás csökkentését azzal indokolta: a “hat frakciós trükközéssel” a baloldali pártok sokkal többe kerülnének a következő ciklusban, mint az előzőben, holott veszítettek 800 ezer szavazót és 10 képviselőt. Ennek ellenére 3 milliárd forinttal többet akarnak kapni, ami “nagyon nincs rendjén”, nem tükrözi a választói akaratot, nem fair és nem is támogatható sem költségvetési, sem politikai értelemben – hangsúlyozta.

 

Kifejtette: az előző négy évben egy kormánypárti képviselő után havi 2,2 millió forintos, egy ellenzéki képviselő után pedig 3,1 millió forintos támogatást kaptak a frakciók, míg a jelenlegi ciklusban egy kormánypárti képviselő 2,6 millió forintba, egy baloldali pedig 4,5 millió forintba kerülne. Úgy értékelt: ezzel keletkezik havonta képviselőnként másfél millió forint olyan többlete a baloldalnak, amire nem jogosult, hiszen még annyi képviselője sincs, mint az előző ciklusban. Jelezte: ha ehhez a kérdéshez nem nyúlnának hozzá és minden marad a régiben, akkor összesen hatmilliárd forinttal többe kerülnének a frakciók négy év alatt, mint az azt megelőző ciklusban.

 

A kormánypártok ezen szeretnének változtatni, ezért azt javasolják, hogy ebből a hat milliárd forintból a baloldal “adjon le” hármat, a Fidesz-KDNP pedig kettőt. A változások jövő januártól lépnének életbe. Megjegyezte: a baloldaliak még így is “felül lesznek finanszírozva”, és többe fognak kerülni, mint a kormánypárti képviselők. A Fidesz frakcióvezetője jövő kedden nyújtja be a Háznak javaslatát, amely szerint az országgyűlési törvény mellett a házszabály is módosulna. Változtatnának a frakciókból való kilépés és belépés szabályain, valamint a beszédjoggal kapcsolatban is módosításokat javasolnak, így többek között az időkeretes viták hossza is csökkenhet.

 

Forrás: magyarhirlap.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close