Közélet

Hétszer annyi turista száll meg Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vendégéjszakák száma 2021 áprilisához képest hétszeresére nőtt – elsősorban a koronavírus miatt hozott korlátozó intézkedések feloldása miatt. A vendégéjszakák száma 2021 áprilisához képest mintegy hétszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 28 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – 2022 áprilisában csaknem öt és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 20 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. áprilisi értéktől. Áprilisban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 384 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 844 ezer volt. Az éjszakák 76 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva hétszeresére emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 2,4-, valamint 2,9-szeresére nőtt a tavaly áprilisihoz képest.

A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a belföldi vendégéjszakák 22, valamint 17 százalékát regisztrálták. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma közel kilenc és félszeresére emelkedett, de még így is 35 százalékkal kevesebb volt a 2019-es azonos időszakinál.

Tavalyhoz képest áprilisban 313 ezer külföldi vendég érkezett Magyarországra, akik összesen 822 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A külföldi vendégéjszakák 84 százalékát szállodában töltötték, ami több mint tizenegyszeres bővülés. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ott a külföldi vendégéjszakák 64 százalékát regisztrálták. Áprilisban az összes bruttó árbevétel közel nyolcszorosára, 38 milliárd forintra nőtt. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken több mint tizenkét és félszer annyit, összességében 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok – írja az MTI.

 

Fotó: portfolio.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close