Közélet

Ez történik a testedben, ha nem fogyasztasz zöldséget és gyümölcsöt

A szervezet működéséhez vitaminokra, ásványi anyagokra és rostokra van szükség. Ezek a nyomelemek segítenek helyreállítani a sérült sejteket és javítani az immunitást, emellett az egészséges anyagcsere fenntartásához is elengedhetetlenek. Abban az esetben, ha teljesen felhagynál a fogyasztásukkal, megnőne a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázata. Természetesen nem egyik napról a másikra alakulnának ki ezek a betegségek, de hosszabb távon sokszorosára nőne a valószínűségük.

 

Az olyan zöldségek és gyümölcsök, mint például sárgarépa, hagyma, fokhagyma, kukorica és citrusfélék különösen hasznosak a látás szempontjából, mivel többek között zeaxantint és luteint tartalmaznak, amelyek a retinában és a makula, vagyis az éles látásért felelős sárgafolt területén találhatók. A felsorolt zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása segíti a szemövetek védelmét a káros ultraibolya-sugárzással szemben, valamint akadályozza a szürkehályog kialakulását és óvja a látás minőségét. Elhagyásuk esetén látásromlásra, esetleg különféle szembetegségek kialakulására lehet számítani.

 

A zöldségekből, gyümölcsökből származó C-vitamin hiányában a kollagén szintézise megszakad a szervezetben, ennek következtében a kötőszövetek meggyengülnek, kiütések, fogínyvérzések jelentkezhetnek, sőt, még a fogak is hullani kezdhetnek.

 

A zöldségek és gyümölcsök egyfajta szivacsként működnek, amely eltávolítja a felesleges zsírokat a szervezetből. Ha kizárod őket az étrendedből, az erek elkezdenek eltömődni a zsírral, ami magas vérnyomás kialakulását okozza. Az erekben képződő koleszterin plakkok időnként hajlamosak leszakadni, ami azért veszélyes, mert a véráramon keresztül így bejuthatnak a szívbe, melynek aztán eltömíthetik a szelepeit. Ennek eredményeként szívkoszorúér-betegség lép fel, ami akár szívrohamhoz is vezethet.

 

A zöldségekben és gyümölcsökben található rost nélkül a fehérjét is nehezebben dolgozza fel a szervezetet. Emiatt elhúzódó székrekedés léphet fel, melynek eredményeképp akut bélelzáródás is kialakulhat.

 

A zöldség és a gyümölcs elhagyása arra is késztet, hogy az így kimaradó kalóriákat valami mással helyettesítsd. Ez pedig valószínűleg nagyobb mennyiségű zsír és szénhidrát lesz, amelyek aztán súlyfelesleget okozva rakódnak le a testben.

 

Az agynak nyomelemekre is szüksége van a sejtek helyreállításához és új szinaptikus kapcsolatok létrehozásához. Ha a nyomelemek hiányoznak, a sejtek elkezdenek leépülni, ami koncentrációs zavarokhoz, illetve a szellemi képességek hanyatlásához vezethet.

 

Forrás: nlc.hu, fotó: nekedterem.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close