Közélet

Ezért ne öntsd ki a rizs főzővizét!

A rizsvizet, vagyis azt a vizet, melyben a rizst áztatták vagy főzték, a Távol-Keleten évezredek óta használják a szépségápolásban. A filléres szépségpraktikát azután kapta fel a közösségi média, miután megjelent róla egy poszt Kourney Kardashian életmódblogján, a Poosh-on.

A haj nagyrészt egy speciális fehérjéből, keratinból áll, azonban keratintartalmából folyamatosan veszít. A hajkorona egészségének fenntartásához a fehérjét folyamatosan pótolni kell, a rizsvíz pedig kiválóan alkalmas erre: könnyedén behatol a sérült hajba, és belülről kifelé helyreállítja azt.

A fehérje mellett a rizsvíz számos más tápanyagot, például aminosavakat, inozitolt, B-, C- és E-vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek együttesen ápolják a fejbőrt, a hajszálakat pedig erősebbé és ellenállóbbá teszi. A rizskeményítő egyfajta tömítőanyagként működik a szőrtüszőkön, simábbá teszi a hajat, megakadályozza a töredezést, ezáltal pedig serkenti a haj növekedését is – mutatott rá a Prevention cikkében Sharon Dorram mesterfodrász.

A rizsvizes kezeléshez használhatod a rizs főzővizét, de ha az épp nem áll rendelkezésre, megoldás az is, ha egy éjszakára beáztatsz egy rész rizst, két rész vízbe, majd leszűröd.

A leghatékonyabb módszer, ha samponos hajmosás után törölközővel felitatod a nedvességet a hajadról, majd hátradöntöd a fejed és leöntöd a rizsvízzel úgy, hogy a fejbőrödtől a hajvégeidig lehetőleg mindenhová jusson belőle. Ezt követően 10 percre kell rajta hagynod, majd jöhet egy alapos öblítés.

Ha gyakran, vagyis naponta-kétnaponta mosol hajat, a rizsvizes kezelést hetente egyszer alkalmazd!  Ha ennél ritkábban mosod a hajad, kéthetente elegendő. Fontos, hogy ezt betartsd, illetve az is, hogy 10 percnél tovább valóban ne hagyd a hajadon a rizsvizet, ugyanis a túl gyakori vagy túl hosszú ideig tartó használat túlterheli a hajat, ami irritációhoz vezethet.

A kezelés egyébként minden hajtípuson alkalmazható, legfőképpen pedig azoknak ajánlott, akik erősen porózus vagy sérült tincsekkel rendelkeznek.

 

Forrás: nlc.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close