Közélet

Miért tartják szerencsétlennek a péntek 13-at?

Péntek 13. senkinek sem a kedvenc napja: vajon mi az eredete a nappal szembeni ellenérzéseknek

Egyesek félnek a fekete macskáktól, mások nem. Vannak, akik nem szívesen bújnának át egy létra alatt, sokakat ez nem érdekel. Azonban amikor péntek 13. közeleg, a naptárt kémlelve az emberek jó része már előre felszisszen, ugyanis ezt a napot időtlen idők óta szerencsétlennek tartják. Sokan annyira babonásak, hogy ilyenkorra nem is időzítenek komolyabb teendőket, fontos elintéznivalókat. De vajon honnan ered az árny, ami olyan régen erre a dátumra vetült?

Bár bizonytalan, hogy ez a babona pontosan mettől fogva és honnan eredeztethető, több lehetséges megoldás is szóba jöhet. Az egyik elmélet a templomosokhoz köti a péntek 13-tól való félelmet.

A templomosok a 12. században a Szentföld védelmére megalakult vallási és katonai rend voltak. 1307. október 13-án, pénteken IV. Fülöp francia király tisztjei templomos lovagok százait tartóztatták le illegális tevékenységek, rágalmak vádjával. Valójában IV. Fülöp azért adta ki ezt a parancsot, mert hozzá akart férni a lovagok anyagi forrásaihoz. Sok templomost elfogása után kivégeztek, ezért az ő történetükben a péntek 13. átkos nappá lett.

A 13-ashoz már a korai időkben is negatív asszociációk kötődtek, amit sokan az ősi Hammurapi-kódexszel támasztanak alá. Az ugyanis kihagyta a 13. törvényt a jogi szabályok listájáról. Bár ez valószínűleg elírás volt, a babonás emberek szerint nem lehetett véletlen.

A szerencsétlen 13-asra a Bibliában is találni bizonyítékot. A szöveg szerint az utolsó vacsorán 13 vendég vett részt, Jézus és 12 apostola, akik együtt 13 főt tettek ki. Az azonban nézőpont kérdése, kit tekintünk 13. főnek, Jézust vagy az őt eláruló Júdást, aki bajt hozott a Messiásra. Ide köthető egyébként egy másik hiedelem is, mely ugyancsak az utolsó vacsora ülésrendjére utal: aszerint a 13. vendég egy asztalnál rossz előjel. Nemcsak a 13-as, a pénteki nap magyarázata is a keresztény hagyományban gyökerezhet, és tetten érhető a Bibliában. Jézust pénteken feszítették keresztre, és a bibliai teremtéstörténetben péntek az a nap, amikor Éva odaadta Ádámnak a sorsdöntő almát a tudás fájáról. Hasonlóképpen az a nap is, amikor Káin megölte testvérét, Ábelt. Vajon tényleg lehet valami a 13-as szám és a péntek 13. babona mögött? Akárhogy is, különös, hogy ennyi érdekes jel utal arra, hogy az emberek hosszú ideje balszerencsésnek ítélik ezeket.

 

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close