GazdaságKiemelt

Magyarország továbbra is ellenzi a brüsszeli olajembargót

A hétfői nap folyamán Budapestre érkezett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyaljon. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy ne a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát.

Némi előrehaladást, egy kicsi előrelépést sikerült elérni az Oroszország elleni újabb szankciós csomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság elnökével Budapesten folytatott hétfői tanácskozáson – mondta hétfő este a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján. „Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg ennek a háborúnak az árát” – szögezte le Szijjártó Péter.

A miniszter azt követően nyilatkozott, hogy Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadta Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta: a tanácskozáson a fő téma a következő brüsszeli szankciós csomag volt, s annak hatása Magyarországra, a magyar gazdaságra. Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország energiaellátása jelenleg „biztos lábakon áll”. A mostani szankciós csomag hatályba lépése viszont lerombolná Magyarország energiabiztonságát, hiszen ebben az esetben lehetetlen volna beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajat.

A kormány képviselői részletesen tájékoztatták az Európai Bizottság elnökét a Magyarországot ért hatásokról, s azokról a problémákról, amelyet a szankciós csomag Magyarországnak okozna, egyúttal kérték a szankciós csomag megfontolását. Szijjártó Péter kiemelte: „mindaddig, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást ezekre a problémákra, addig Magyarország nem tudja támogatni a szankciós csomagot, mivel az jelen formájában – megoldási javaslatok nélkül – felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával.”

Az Európai Bizottság elnöke szerint a munkavacsora segített tisztázni bizonyos kérdéseket az energiabiztonsággal és a szankciócsomagokkal kapcsolatban. Az uniós vezető azt is bejelentette, hogy videokonferenciát hív össze a regionális szereplőkkel az együttműködés erősítése érdekében az olajinfrastruktúrával összefüggésben.

 

Forrás: origo.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close