Közélet

Ma lép hivatalba köztársasági elnökként Novák Katalin

Történelmi pillanat a mai: május 10-én kezdi meg elnöki munkáját Novák Katalin, az első magyar nő, akit megválasztottak köztársasági elnöknek – írja a metropol.hu.

Március 10-én először választottak női köztársasági elnököt hazánkban. A portál a hivatalba lépés alkalmából gyűjtötte össze az államfőről tudható információkat. Novák Katalin egy orvosházaspár második gyermekeként látta meg a napvilágot, 1977. szeptember 6-án. Gyermekkorának nyarait Ágasegyházán és Kiskundorozsmán töltötte. Veres Istvánnal húsz éve kötött házassága alatt három gyermeknek adott életet: Ádámnak, Tamásnak és Katának. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen, valamint a Szegedi Tudományegyetemen végezte, ösztöndíjjal Párizsban is tanult. Közgazdász. Élt az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban. Pályáját a Martonyi János által vezetett Külügyminisztériumban kezdte 2001-ben. A gyermekekkel otthon töltött hat évet követően 2010 és 2012 között a külügyminiszter tanácsadója, 2012 és 2014 között Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumában. 2014-től 2020-ig család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 2017 és 2021 között a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020-tól 2021-ig családokért felelős miniszter.

 

9 érdekesség Novák Katalinról:

Sosem volt még ilyen fiatal köztársasági elnöke Magyarországnak, Novák Katalin 44 évesen lett államfő.

Általános iskolásként nyert országos tanulmányi versenyt franciából.

Felsőfokon beszél angolul, franciául és németül, középszinten spanyolul.

A diplomáciában jól fog tájékozódni, mivel többször is hosszabban élt külföldön, jól ismeri a külföldi kultúrákat: ösztöndíjas volt Los Angelesben és Párizsban, de hosszabban élt Németországban is.

Tizennyolc éves kora óta fut, 2016-ban pedig a maratoni távon is megmérettette magát, amire Monspart Sarolta, a legendás távfutó-világbajnok készítette fel.

Érdekesebb hobbijai még a mozi és a színház mellett: jól síel és kiválóan süt.

Saját bevallása szerint „szenvedélyes társasjátékos”.

Nem köztudott, de Novák Katalin szeret bokszolni is.

Nem szeret költekezni, megfontolja vásárlásait és kevésbé vesz márkás ruhákat.

 

Forrás: pestisracok.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close