Gazdaság

Menczer Tamás: Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított

Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított és a gázszállítás a szerződés szerint történik – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán. Menczer Tamás azt mondta: az oroszok szerdán leállították a Bulgáriába érkező gáz szállítását, de a tranzitmennyiséget továbbra is szállítják. Ezt a bolgár és a szerb energetikai miniszter is megerősítette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek – tette hozzá. Ismertette, hogy az éves magyar gázfelhasználás 85 százaléka orosz gáz, és a magyar családok 90 százaléka fűt gázzal, ezért a kormány álláspontja változatlan: a háború árát nem fizethetik meg a magyar emberek, és nem fizettethetik meg mások a magyar emberekkel.

Az orosz gáz beszerzésének fontosságával nincs egyedül Magyarország: német, osztrák, cseh, szlovák, román nyilatkozatok szerint is az energetikai szankciók jobban sújtanák az európai országokat, mint Oroszországot, ezért nem lehet egyik napról a másikra leválni az Oroszországból érkező gázról – tudatta. Az államtitkár kitért arra is: az energiaárak extrém magasak, de Magyarországnak hosszú távú megállapodása van Oroszországgal, amely a rezsicsökkentéssel együtt feltétele annak, hogy a magyar emberek elfogadható áron kapják a gázt.

A magyar gáztározók feltöltöttsége az elmúlt fűtési időszak előtt jóval magasabb volt az uniós átlaghoz képest, és minden lehetőség adott a megfelelő feltöltöttségi szint ismételt eléréséhez – közölte. Beszélt arról is, hogy Magyarország támogatja az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokat, de azokon még nem sikerült eredményt elérni. A magyar kormány szerint az ENSZ segítheti a munkát a béketeremtő képességeivel.

Menczer Tamás a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a magyar éves gázfelhasználás nagyjából 10 milliárd köbméter, ebből 4,5 milliárd érkezik a hosszú távú orosz megállapodás alapján: 3,5 milliárd köbméter a déli útvonalon, 1 milliárd köbméter pedig Ausztrián keresztül. 1,5 milliárd köbméter a hazai kitermelés, 1 milliárd köbméter Horvátországból jön, a maradékot vásárolja az ország piaci szereplőktől, akik jellemzően szintén orosz gázhoz férnek hozzá. A gázvásárlás “nem szép szavak kérdése”, objektív feltételei vannak: lennie kell gáznak és csővezetéknek – mondta, hangsúlyozva: Magyarország “elvégezte a házifeladatát”, hét szomszédos országból hattal van kiépítve gázösszeköttetése.

 

Forrás: MTI, fotó: infostart.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close