Közélet

Mitől töredeznek a körmök?

A repedezett, töredező körmök sokat elmondanak az ember egészségi állapotáról, a kellemetlen tünet számos problémát jelezhet, függően a vele társuló, további jelektől.

A köröm foltjai, barázdái, színe és erőssége mind-mind beszédes, sérülés nélküli változásaik akár komoly megbetegedésekről is árulkodhatnak, és az állapot kordában tartásában az alapprobléma kezelése az elsődleges cél.

A repedezett körmök önmagukban nem elégségesek a diagnózishoz, a társtünetek függvényében vizsgálhatja meg a kezelőorvos, az egyes betegségek gyanúját laboreredmény vagy további szakorvosi vizsgálat támaszthatja alá.

Vashiány: A vashiányos vérszegénység több látványos tünettel adhat hírt magáról, melyeknek csak egyike a köröm gyengesége, töredezése. A problémát valószínűsíti, ha több is fennáll a következők közül: fáradékonyság, bőrsápadtság, hideg végtagok, szájszárazság, fájdalmas nyelv, erős szívverés, fejfájás, esetleg légszomj, nyelési nehézség. A hiánybetegségre hajlamosít a várandósság és egyes felszívódási zavarral járó betegségek. A vas alacsony mennyiségét laborvizsgálat mutathatja meg, a nyomelem tudatos étrenddel és étrend-kiegészítőkkel is pótolható.

Pajzsmirigy-rendellenesség: A pajzsmirigy elégtelen működése is okozhatja a kellemetlen körömrepedezést, elsősorban a hipotireózis, azaz a szerv alulműködése lehet felelős érte. A pajzsmirigyhormonok rendellenes termelődése számos területen kifejti hatását, a pulzustól a légzésig rengeteg mindent befolyásol. Árulkodó tünet lehet még a száraz, viszkető bőr, az erőteljes hajhullás, a hízás, a duzzadtabb szemkörnyék, a fáradékonyság, az ingerlékenység, a hangulatingadozás, a dekoncentráltság, a székrekedés, az alacsony pulzus vagy a hideg végtagok. Egy vérvizsgálat igazolhatja a betegség gyanúját, a megfelelő kezelést endokrinológus szakorvos rendelheti el.

Pikkelysömör: A töredezett körmök hátterében akár pikkelysömör is állhat, az autoimmun eredetű betegség lényege, hogy az elhalt bőrsejtek helyére túl gyorsan jönnek létre az új sejtek, ám a szervezet nem tudja ezzel felvenni a lépést, így a bőrfelület pikkelyessé válik. A psoriasis tünetei közé tartozik a gyulladt, övsömörös bőr, a körmök gyengesége, elszíneződése, fehér, sárga vagy barna színűvé válása, vörös körömágy. Fellángolásokból és nyugalmi periódusokból áll, egy-egy helyet, így a csak a körmöket is érintheti. Bőrgyógyász feladata a diagnózis laborlelet és szövettani vizsgálat eredményének birtokában, valamint a betegség elkülönítése az ekcémától, gombás fertőzésektől.

Biotinhiány: A B7-vitamin, azaz a biotin hiánya is járhat a köröm gyengülésével, továbbá hajhullással, arcon fellépő kiütésekkel, bőrgyulladással, izomfájdalmakkal, étvágytalansággal, hangulatzavarokkal, fáradékonysággal. Az anyag a megfelelő anyagcseréhez, a bőr és az izomzat egészségéhez is nélkülözhetetlen. Az étrend-kiegészítős pótlás mellett a tudatos étrend is segíthet, a húsok, belsőségek, a tojás, a hal, a tejtermékek, a magvak, diófélék, a sörélesztő, a hüvelyesek és más zöldségek is tartalmazzák.

Gombás fertőzés: A köröm gombás fertőzése nagyon kellemetlen kórkép, és nem könnyű tőle megszabadulni. A körmök a töredezés mellett sárgává, barnává, barázdálttá válhatnak, megvastagodhatnak, elválhatnak a körömágytól. A bőrgyógyász szakorvos által felírt, vényköteles gombaellenes készítmények segíthetnek az állapot megszüntetésében, ám lábkörmöknél akár egy, kézkörmöknél fél évig is eltarthat a kezelés.

A cukorbetegség tünetei a bőrön: A kezdődő cukorbetegségre számos bőrtünet felhívja a figyelmet, ezért együttes jelenlétük indokolttá teheti a kivizsgálást.

 

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close