Közélet

Így készülj fel hatékonyan a pollenallergia szezonra

Az allergiás emberek száma napról napra egyre nő, és számukra a tavasz az egyik legnehezebb évszak, hiszen ilyenkor virágoznak a különféle gyomnövények, valamint a mogyoró, a nyárfa, a nyírfa és még egyéb növények. A polleneket nehezen tudjuk eltávolítani a környezetükből, azonban van néhány módszer, amelynek segítségével csökkenteni tudjuk a szervezetünkbe jutó pollenmennyiséget.

 

Az allergiás időszakban fontos, hogy a szokásosnál gyakrabban mossunk hajat, így megelőzhetjük, hogy az éjszaka folyamán a hajunkról a párnánkra kerülő polleneket belélegezzük.

 

Továbbá az allergiát okozó növények virágzási időszakában kerülendő a napközbeni szellőztetés, az ablakokat vagy kora reggel vagy késő este nyissuk csak ki, ilyenkor ugyanis kevesebb pollen kering a levegőben.

 

Érdemes naponta több alkalommal orröblítést végezni, hogy megszabaduljunk a belélegzett pollenszemcséktől, amelyek a nyálkahártyához tapadva fenntartják az allergiás reakciókat. Ez segíthet rövid időn belül csillapítani a tüsszögést és az orrfolyást.

 

Fontos, hogy rendszeresen takarítsunk az otthonunkban: a gyakori portalanítás, felmosás az allergiaszezonban elengedhetetlen. Ebben az időszakban az ágyneműnket, különösen a párnahuzatokat gyakrabban kell cserélni.

 

Az allergiásoknak érdemes odafigyelniük az öltözködésre is. Viseljünk kényelmes, pamutból készült ruhaneműt, kerüljük a műszálas darabokat, amelyek irritálhatnak a bőrünket, az ezekben való verejtékezés pedig tovább ronthatja a tüneteket.

 

Ha szeretnénk a szabadban eltölteni a szabadidőnket, a kirándulásokat érdemes olyan helyre tervezni, ahol alacsony a pollenkoncentráció, ilyenek például a hegyvidékek vagy a gyógybarlangok.

 

Aki szeretné elkerülni a gyógyszeres kezelést, igénybe vehet különféle természetes összetevőket tartalmazó készítményeket is, amelyek segítségével az allergia kellemetlen tünetei mérsékelhetők.

 

Forrás: life.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close