Közélet

Kiderült, melyik a legkedveltebb illat a világon

A svéd Karolinska Intézet neurológusa vezetésével nemrégiben egy olyan kutatást végeztek, amelyben a világ különböző pontjain élő emberek illatélményeit hasonlították össze. Bár az érzékszerveink ugyanolyanok, mégis eltérnek az egyes ingerek hatására kialakuló érzeteink, vagyis ugyanazt a dolgot két ember eltérőnek ítélheti meg. A kutatók az illatokat vizsgálták, mégpedig olyanokat, amelyek egyetlen molekulához – vagyis nem egy molekulakeverékhez – köthetőek, ehhez 225, többféle kultúrában, a világ számos pontján élő ember segítségét vették igénybe – írja a National Geographic.

Arra voltak leginkább kíváncsiak, hogy vajon a kultúrától függ-e az, hogy mely illatokat érezzük kellemesnek, avagy ez valami általánosnak mondható emberi tulajdonság. „ A vizsgálatunk bebizonyította, hogy vajmi kevés köze van ehhez a kultúránknak” – mondta Dr. Artin Arshamian, a Current Biology folyóiratban közzé tett kutatás vezetője.

Mint ismertetik, az alanyoknak egyenként kellett osztályozni egy-egy adott illatot, hogy mennyire érezték kellemesnek vagy épp kellemetlennek. A felmérés során kimutatták, hogy az illatanyag molekulaszerkezete, illetve a személyes preferencia volt a meghatározó abban, hogy kellemesnek az adott mintát kellemesnek találták-e az alanyok, vagy sem. Érdekes eredmény, hogy bizonyos illatokat mindenki hasonlóan kellemesnek írt le. Mindössze az illatélmény 6 százalékát tudták az alanyok kulturális hovatartozásához kötni a kutatók.

A kutatásban résztvevő szakemberek jórészt olyanok voltak, akik különféle őslakos csoportokkal dolgoznak együtt a világ számtalan pontján. Most ezen csoportokból választottak ki kilencet, amelyeknek tagjai jórészt vagy vadászó-gyűjtögető, vagy halászó, mezőgazdálkodó csoportokba tartoznak, és legtöbbjük nincs szoros kapcsolatban a nyugati élelmiszerekkel, háztartási árucikkekkel.

„Mivel e csoportok olyan, illatokkal teli környezetben élnek, mint például az esőerdő, tengerpart, hegyvidék vagy épp város, ezért különféle szagélményekkel is rendelkeznek” – magyarázta Dr. Arshamian.

A legkedveltebb illat a vaníliáé volt, ezt az őszibarack illatát jellemző etil-butirát követte. A legkevésbé kellemesnek az izovaleriánsavat találták, ez a molekula ugyan számos élelmiszerünkben jelen van, de például az izzadt láb szagában is megtalálható.

A kutatók a következőkben szeretnének majd arra is rájönni, hogy mi zajlik az agyban, amikor ezekkel az illatokkal találkozik az ember.

 

Forrás: hirado.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close