KiemeltKözélet

Gyurcsány újra gátlástalanul uszítja az övéit

Márki-Zay az új jobbközép párt építéséhez úgy kezdett hozzá, hogy vérig sértett több mint hárommillió szavazót, mondván, „a Fidesz a nem tolvaj jobboldaliak számára vállalhatatlan”

„Magyarországnak törvénytelen kormánya van, lesz” – szögezte le Facebook-oldalán tegnap Gyurcsány Ferenc. Érvelését arra alapozza, hogy ha a politikai rendszer lényege a hatalmon lévők csalása, márpedig ez a helyzet, akkor a kormány törvénytelen. A bukott miniszterelnök fejtegetése szerint „a csalás nem a választás napján történik, hanem amíg eljutunk oda” – például az egyoldalú választási törvénnyel.

A választási kudarcért a DK-elnök pártjának múlt szombati tanácskozásán a felelősséget gyakorlatilag az előválasztás szavazóira hárította, amikor közölte: öngyilkosság volt Dobrev Klára helyett Márki-Zayt indítani miniszterelnök-jelöltként. Most pedig a választási szabályokat kárhoztatja – amelyekkel ott nincs problémája az ellenzéki politikusoknak, ahol ők győztek. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője közösségi oldalán tömören úgy reagált, hogy párhuzamba állította a francia választási rendszert a magyarral: „Nyugati demokrácia: Franciaországban 25 százalék körüli támogatottsággal lehet kormányod. Keleti diktatúra: Magyarországon a szavazatok 54 százalékával alakít kormányt a Fidesz”.

A buborékban élő balliberálisok számára azonban Gyurcsány – az általa törvénytelennek minősített kormányzásra hivatkozva – tegnap kiadta az utasítást: „Nincs ok tiszteletre, együttműködésre, elfogadásra. Ok csak az elutasításra és a küzdelemre van. A fegyvert nem lábhoz tenni, hanem felemelni kell.” Követői azonban megosztottak, akadt, aki felhívta a figyelmet a kétharmados kormánypárti győzelemre: „el kell fogadni a többség akaratát, és normális ellenzék módjára viselkedni. Nem kell háborút szítani, és még jobban megosztani az embereket.” Mások a DK-elnök szemére vetették, hogy a baloldali pártok „asszisztálnak a törvénytelenséghez”, vagyis beülnek a parlamentbe, ahol „jöhet az eddigi semmittevés a tiszteletdíjért, az üres szavakért”.

Gyurcsány hajófenékre taszított „kapitánya”, Márki-Zay Péter is kiadta a jelszót: „mostantól nem ellenzék, hanem ellenállás van”, majd bejelentette: jobbközép néppártot épít. A baloldal bukott kormányfőjelöltje, aki dicstelen szereplésével magával rántotta az egész ellenzéket, úgy gondolja, egy új párt élén állva sikerrel indulhat el két év múlva az EP-választáson. A gyors felfutásúnak szánt jobbközép párt építéséhez pedig úgy kezdett hozzá, hogy vérig sértett több mint hárommillió szavazót, mivel úgy fogalmazott: „a Fidesz a nem tolvaj jobboldaliak számára nyilván vállalhatatlan”.

Egyébként vasárnap este ismét élőben jelentkezett Márki-Zay – immár Simon András nélkül –, és sok minden más mellett arról is beszélt, hogy kampánystábja egy héttel a választások előtt felvetette: jó ötlet lenne, ha online videócsatornán beszélne Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Márki-Zay azt állítja, ő maga ellenezte ezt, ám az emberei megszervezték a kapcsolatfelvételt, amire azért nem került sor mégsem, mert Kijevben éppen bombariadó volt. „Egyébként nagyon nagy örömmel beszéltem volna vele” – mondta ezúttal is önellentmondásosan a bukott listavezető. Emlékezetes, hogy a Gyurcsány-lista vezetője, aki szerint „az ukránok a mi háborúnkat vívják”, azzal indokolta, hogy nem ül be a parlamentbe, mert meg kell védenie a vásárhelyi gyerekeket attól, hogy a kormány „ágyútölteléknek” elvigye őket az ukrán háborúba…

Arról, hogy szövetségesei nem álltak ki mellette a vereség éjszakáján, Márki-Zay azt mondta, „a vereségben az ember természetes módon magányos”, ám hozzátette: Gyurcsányról lehetett tudni, hogy így fog tenni. Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány szerint Dobrev Klárával nyert volna az ellenzék, a hódmezővásárhelyi polgármester kijelentette, egyetlen baloldali jelölttel sem sikerült volna nyerni. A gyurcsányista szavazók ellene irányuló haragjával összefüggésben közölte: „tudjuk, hogy egy bolsevik pártban elég utasítani a főnöknek, hogy most őt kell támadni, és mindenki ráugrik”.

Miközben Gyurcsány Ferenc parlamenti székébe készülve uszítja híveit „a fegyver felemelésére”, a Momentum látszatkívülállót játszik. Közölték, hogy nem vesznek részt az alakuló ülésen, a „független” ám Momentum-szövetséges Hadházy Ákos információi szerint pedig egyéb lépésekről is tárgyalnak.

Hadházy tegnap tudatta: levelet írt a pártelnököknek, egyeztetést kezdeményezve azokról a javaslatokról, amelyekkel el lehet kerülni, hogy a mandátumok felvétele után „díszletellenzékként”, egy tisztességtelen választáson létrejött parlamentben legitimálják a Fidesz hatalmát. A parlamenti pozíciók elosztása előtt Hadházy szerint meg kellene beszélni, hogy egyáltalán szabad-e elfogadni ezeket a pozíciókat, úgy véli, „a képviselők mandátumukkal a Ház falain kívül is élhetnek, sőt, jelen viszonyok közepette ott élhetnek csak igazán hasznosan”.

 

Forrás: magyarhirlap.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close