Közélet

Új 100 forintos pénzérmével is fizethetünk hamarosan

Új, 100 forintos névértékű érmét mutat be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont megnyitása alkalmából. A kibocsátásról szóló MNB elnöki rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, az 2022. március 16. napjának 10 órájától hatályos. A rendelet szerint a Magyar Nemzeti Bank a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont megnyitása alkalmából 100 forintos címletű érmét bocsát ki. A kibocsátás időpontja: 2022. március 16.

Az érme külső része (körgyűrű) réz (65%), nikkel (15%) és cink (20%) ötvözetéből álló, a belső része (mag) réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből álló színesfémből készült. Az érme külső átmérője 23,8 mm, a külső és a belső rész találkozásánál az átmérő 15,3 mm. Az érme peremvastagsága 2,6 mm, súlya 8,6 gramm, széle recézett.

Az érme előlapján, a középmezőben – lent a körgyűrűbe átnyúlva – a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontnak helyet adó épület részletének ábrázolása látható, fölötte négy különböző – mérleget, földgömböt, Anjou-liliomot és 1-es címletértéket megjelenítő – érem és egy grafikon stilizált képével. Az érme külső szélén található gyöngysorszegélyen belül, köriratban – egymástól egy-egy díszítő ponttal elválasztva – a „MAGYARORSZÁG” és a „PÉNZMÚZEUM” felirat, valamint a „2022″ verési évszám olvasható.

 

Forrás: kemma.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close