Közélet

Tízből hat magyar Orbán Viktort támogatja

Orbán Viktor támogatottsága március közepére jelentősen emelkedett, az aktív magyar választók hatvanegy százaléka mondta ugyanis azt, hogy őt szeretné miniszterelnökként látni, Márki-Zay Pétert viszont csak huszonhat százalékuk. Nincs olyan társadalmi csoport, amelyben Márki-Zay Péter vezetne; a fiatalok vagy a fővárosiak körében is Orbán Viktor a népszerűbb. Tízből hat magyar Orbán Viktort támogatja – derül ki az Alapjogokért Központ friss kutatásából.

Az Alapjogokért Központ közleményében kiemelték, hogy amíg a hivatalban lévő kormányfő népszerűsége rendre 50 százalék fölött volt az utóbbi 16 hétben, addig “baloldali kihívójának” támogatottsága 22 és 28 százalék között mozgott és az ukrajnai háború kitörése óta is stagnál.

Az országosan reprezentatív kutatások 2021 utolsó hat, illetve 2022 első tíz hetében mérték fel azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltet az aktív szavazók hány százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni. Az intézet szerint a kutatási trendek azt mutatják, hogy a válaszadók rendre abszolút többséget meghaladó arányban mondták azt, hogy Orbán Viktort szeretnék miniszterelnöknek. Úgy fogalmaztak: a 2010 óta hivatalban lévő kormányfő népszerűsége ráadásul az ukrán–orosz konfliktus kirobbanását követően ismét erősödni tudott, az őt támogató, aktív választók aránya az utóbbi két hétben 52-ről 61 százalékra emelkedett.

Az, hogy ma már tízből több mint hat magyar van ezen az állásponton, igazolni látszik a stratégiai nyugalmat és Magyarország biztonságának és békéjének megőrzését hirdető kormányfői testtartást – fogalmaztak.

A regnáló miniszterelnökkel szembeni hátrányát Márki-Zay Péter viszont nem tudta lefaragni – tartalmazza a közlemény. Hozzátették: a hódmezővásárhelyi polgármester támogatói köre 2021 novembere óta stagnál: 22–28 százalék mondta azt a felmérésekben az elmúlt 16 adatfelvételkor, hogy őt szeretné miniszterelnökként látni, legutóbb 26 százalék.

Mindez azt is jelenti, hogy a Gyurcsány Ferenc országos listájának első helyén szereplő politikus szimpátiaindexe továbbra is alacsony – írták. Hozzáfűzték: ezt igazolja, hogy Márki-Zay Pétert a kormánnyal kritikus, önmagukat ellenzékinek mondó válaszadóknak is csak 71 százaléka támogatja, míg Orbán Viktor mellett a kormánnyal szimpatizálók 93 százaléka kiállt. Az Alapjogokért Központ azt írta: a 18–29 évesek 48 százaléka Orbán Viktort szeretné miniszterelnöknek és csak 34 százalékuk Márki-Zay Pétert.

De a fővárosiak is 45–42 arányban a hivatalban lévő kormányfő pártján állnak, míg a községben élők körében 72–15 ugyanez az arány – írták.

Az intézet szerint Márki-Zay Péter lemaradása azért lehet még mindig ilyen tetemes, “mert a szomszédban zajló háború kirobbanása előtt és azt követően is hibát hibára halmozott, zűrzavarosan, össze-vissza beszélt, majd utólag nem győzött magyarázkodni”. Úgy fogalmaztak: “tudatlannak nevezte például a vidékieket, gúnyolódott a nyugdíjasokon vagy ostobának titulálta azokat, akik pártolják a gyermekvédelmi törvényt (…), kritizálta a rezsicsökkentést, a minimálbért, a 13. havi nyugdíjat vagy az alapvető élelmiszerek és az üzemanyagok hatósági árstopját is”. Hozzátették: “az utóbbi két hétben ráadásul javaslatot tett arra, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket az ukrajnai háborúba, a kárpátaljai magyarokat pedig oroszbarátsággal vádolta meg, veszélyeztetve ezzel biztonságukat”.

Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásai 2021. november 15. – 2022. március 10. között telefonos adatfelvétellel, CATI-módszerrel készültek. Az egyenként 1000 tagú minták reprezentatívak a 18 évesnél idősebb lakosságra. A statisztikai mintavételből adódó elkerülhetetlen ingadozások nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint a KSH adatai alapján kerültek kiegyenlítésre. Azokban az esetekben, ahol minden megkérdezett válaszolt a kérdésre, 95 százalékos megbízhatósággal mondhatjuk, hogy a becslések maximum 3,16 százalékkal térnek el a teljes sokaságra jellemző értéktől – írták.

 

Forrás: pestisracok.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close