Közélet

Meddig jó a lefagyasztott hús?

A fagyasztó a konyhában áldásos dolog, de akármilyen hasznos is, hiba lenne varázsszekrényként gondolni rá: noha nagy segítség az ételek és alapanyagok tartós tárolásában, csodákra nem képes, semmit sem lehet benne a végtelenségig raktározni.

Különösen igaz ez abban az esetben, ha nyers húsról van szó. A sütésre, főzésre félretett baromfi-, marha-, sertés-, vadhús vagy hal mind más időintervallumig maradhat a fagyasztóban, ezután már nem szabad felhasználni. Ezt legalább olyan komolyan kell venni, mint azt az aranyszabályt, hogy az egyszer már kiolvadt húst ne fagyasszuk vissza. A húsok közül a vad-, illetve egész baromfi tartható a fagyasztóban legtovább, míg a hal csupán töredékideig. A következőkben a sorolt húsfélék fagyaszthatósági idejét vesszük sorra.

Csirkehús – egész baromfi esetében 8-12 hónapig lehet jégen. Darabolva 9 hónapig maradhat. Ha aprólék került a fagyasztóba, azt csupán 3-4 hónapig lehet őrizni.

Pulykahús – a nyers pulyka 12 hónapig maradhat a fagyasztóban, amennyiben az egészben van. Ha darabolt állapotban, akkor 9 hónapig tartható, aprólékként 3-4 hónapig.

Sertéshús – A sertéshús eltarthatósága 12 hónap. Ennél tovább ne maradjon a mélyhűtőben.

Marhahús – 4-12 hónapig áll el a mélyhűtőben, ezután már nem használható fel.

Vadhús – a vadak a mélyhűtőben 8-12 hónapig maradnak alkalmasak az elkészítésre.

Hal – a hal csupán 2-3 hónapig tartható lefagyasztott állapotban.

Kész húsétel – amennyiben a hús már elkészült, változik az eltarthatósága. Ami a főtt húst illeti, 2-6 hónapig maradhat jégen, a sültek azonban csak 1-3 hónapig. A füstöltek, mint a kolbász, a sonka, a szalonna, 1-2 hónapon át tárolható, akkor el kell fogyasztani, vagy kárba vész.

 

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close