Közélet

Félnek a magyarok a nukleáris veszélytől, elkezdték felvásárolni a jódtablettákat

A Nemzeti Népegészségügyi Központ megerősítette, hogy egyre többen érdeklődnek a sugárvédő készítmények iránt, azonban óva intenek ezek egyéni szedésétől. Az orosz–ukrán háború miatt folyamatosan növekszik a lakosság érdeklődése a jódtabletták iránt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége.

Egyre több beteg érdeklődik afelől, hogy milyen készítményeket, jódtartalmú tablettákat lehet vásárolni megelőzésre – mondta Marjai Tamás, a négyszáz patikát tömörítő Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója, aki kifejtette, hogy az indokolatlanul szedett jódtartalmú készítmények ugyanakkor befolyásolhatják a pajzsmirigy hormonműködését. Ha ezekből a termékekből egyszerre nagy mennyiséget vesz be valaki, mérgezéses tünetek jelentkezhetnek.

A fertőtlenítésre használt jódkészítményeket senki se próbálja meginni, mert ezek nagyon nagy mennyiségű jódot tartalmaznak, így ha közvetlenül megpróbálják elfogyasztani, akkor szinte biztos, hogy mérgezés lesz a vége – fejtette ki a szakmai igazgató, aki hangsúlyozta, hogy a gyógyszertárakban szabadon beszerezhető jódtartalmú készítmények nem arra szolgálnak, hogy nukleáris katasztrófa esetén pótolják a jódot. Ezek alapesetben arra valók, hogy hosszú távon a szervezet működéséhez szükséges jódmennyiséget tudják biztosítani.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ is megerősítette, hogy február 24-e óta, azaz mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, megnőtt Magyarországon is a lakossági kereslet a jódtabletták iránt.

Szlovákiában pánikszerű felvásárlás kezdődött a jódtartalmú szerekből. A népegészségügy tudatta, hogy nem indokolja semmi a rendkívüli jódbevitelt, ezért arra kértek mindenkit, hogy indokolatlanul ne vegyen be jódtartalmú készítményt. A jódtabletták ilyen jellegű alkalmazását kizárólag az egészségügyi hatóságok rendelhetik el, illetve a nukleáris veszélyhelyzetben minden esetben a katasztrófavédelem utasításai alapján kell majd ezeket a készítményeket használni.

 

Forrás: index.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close