Közélet

Márki-Zay itthon, a Momentum Brüsszelben támadja a magyar rezsicsökkentést

Paks II-t leállítaná a baloldal, ha áprilisban hatalomra jutna – lényegében erről beszélt egy tévéinterjúban a momentumos Cseh Katalin. A baloldali EP-képviselő arra nem tért ki, hogy milyen következményekkel járna mindez, az atomenergia lekapcsolása: úgy járhatna Magyarország, mint Németország, ahol a villamos energia mostanra szinte megfizethetetlen a lakosságnak. Paks nélkül minden magyar családnak négyszer akkora rezsit kellene fizetnie, mint most. Az interjúból kiderült az is, Cseh Katalin büszke arra, hogy Brüsszelben a magyar rezsicsökkentés ellen dolgozik. A Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldal egyébként az orosz gáz ellen hergel: ez szintén elviselhetetlen dráguláshoz vezetne.
 
A Paks II beruházás ellen harcol Brüsszelben a Momentum – írja az Origó.hu. Erről a párt uniós képviselője, Cseh Katalin számolt be, amikor a héten az ATV-nek nyilatkozott arról az ukrajnai háborúval kapcsolatos állásfoglalásról, amelynek részleteiről aznap szavazott az Európai Parlament. Az Origó.hu szerint a helyzetet pontosan bemutatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium minap közzétett szakmai számítása. Eszerint, ha a paksi atomerőmű által megtermelt villamos energiát hazánk a szabadpiacról szerezné be, akkor a családok rezsije a négyszeresére emelkedne.
 
Egy család éves, 92 147 forintos költsége több mint negyedmillió forinttal nőne és egészen 356 693 forintig kúszna fel. (A számítás egy kétgyermekes, családi házban élő, a fűtést és a meleg vizet gázzal előállító háztartásra vonatkozik.) A Paks II projektért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János a Századvég keddi szakmai rendezvényen úgy fogalmazott: „ha nem építjük meg a két új paksi atomerőműblokkot, rövid idő alatt úgy járunk, mint Németország, ahol a villamos energia mostanra a lakosságnak szinte megfizethetetlen – most a magyarországinak az ötszöröse –, de a vállalati felhasználóknak is nagyon drága az áram.”
 
Hozzátette: a paksi atomerőműben termelt áram kilowattórája jelenleg 12,2 forint, a naperőműveké 32-34 forint – a lakossági tarifa 37 forint –, ám míg az előbbi szinte folyamatosan (mintegy kilencven százalékban), az utóbbiak csak időszakosan (14-16 százalékosan) állnak rendelkezésre. Mindezek alapján nyilvánvaló tehát, hogy az olcsó áram és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartásához szükség van idehaza atomenergiára, és természetesen a Paks II beruházásra is – tette hozzá az Origó.hu.
 
A háború kirobbanása óta a baloldal más energetikai ötlettel is előállt. Eszerint az oroszok elleni szankciók részeként Magyarország zárja el, utasítsa vissza az orosz gázt. A Magyar Nemzet ugyanakkor rámutatott: eltekintve attól, hogy Moszkva összes energetikai típusú bevételéből a magyar gáz tétele nyilvánvalóan nem a jelentősebb összegek között van, a baloldal követelése több más szempontból is súlyos ténybeli tévedéseken alapszik és megvalósítása drasztikus következményekkel járnának. Hazánk gázellátásának nyolcvan százalékát az orosz gáz adja, s jelentős részben ezzel is fűtünk.
 
A baloldal elképzelése, vagyis az orosz gáz lekapcsolása az ipar és az élelmiszer-ellátás akadozásához, az infláció megduplázódásához, munkahelyek tömeges megszűnéséhez és fűtetlen otthonokhoz vezetne.
 
Forrás: magyarnemzet.hu, fotó: promenad24.hu
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close