Közélet

Ennyit fizettek gyorshajtásért tavaly

Bár kevesebbszer bírságoltak a rendőrök gyorshajtás miatt tavaly, így is busás összegeket fizettek ki a sebességhatárt túllépő sofőrök 2021-ben. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint összesen 515 ezer 28 darab bírságot állított ki a hatóság, naponta átlagosan 1411-et.

Ez összesen 16 milliárd 289 millió 805 ezer 6 forintot jelentett a gyorshajtóknak, napi szinten több, mint 44 millió forintot. Ugyanakkor az ORFK a vezess.hu-nak megjegyezte, hogy a gyorshajtások miatt kiszabott bírságok száma mintegy 17 százalékkal csökkent 2020-hoz képest.

Ebben természetesen közrejátszott a pandémia, a regisztrált sebességtúllépések ugyanis 2020-ig látványosan növekedtek, majd a koronavírus-járvány első felében a két évvel korábbi szintre estek vissza. Mint azt a portál cikkében írják, egy politikus adatigénylési kérelmére a rendőrség elismerte, hogy a járvány idején a traffipax is kevesebb.

A rendőrség a közúti közlekedési intézkedések során is a büntetés helyett a prevenciót helyezi előtérbe, tekintettel arra, hogy a fő cél a jogsértések kockázatának lehetséges csökkentése – állt a rendőrség válaszlevelében. Egyes hírek szerint a járőrök száma is csökkent, valamint a benzinárak növekedése is visszavette az autózási kedvet. Mindenesetre ez a 16 milliárd forintot meghaladó szám is hatalmas összeget jelent.

 

Forrás: velvet.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close