Közélet

Támogatást nyújt a kormány a kis benzinkutaknak

Megszületett a megállapodás; a kormány kitart a benzinárstop mellett, hogy megvédje a családokat a külföldről begyűrűző inflációval szemben, de támogatást nyújt a kis benzinkutaknak az ellátásbiztonság érdekében – mondta Facebook-oldalán az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön.

György László közölte: a kis benzinkutak érdekképviseleteivel folytatott tárgyalások eredménye egy, a megsegítésüket célzó konszenzusos javaslatcsomag. Kiemelte: a kormány csütörtöki döntése értelmében a kis benzinkutaknak az üzemanyagárstoppal érintett üzemanyagok értékesítése után literenként 20 forint támogatást adnak 3 hónapra. Ezért cserébe azt várják, hogy a kis benzinkutak ebben az időszakban ne hirdessenek üzemszünetet és tartsák meg munkavállalóikat. Ezen felül elengedik az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerből származó kötelezettségeket valamennyi benzinkutat üzemeltető vállalkozás számára 3 hónapra. Arról is döntöttek: biztosítják annak a jogi lehetőségét, hogy a kis benzinkutaknak csak a személygépjárműveket, a motorkerékpárokat és a mezőgazdasági gépeket kelljen kötelezően kiszolgálniuk, a 3,5 tonnát meghaladó kamionokat és buszokat nem. Az állami és önkormányzati ingatlanban működő üzemanyagtöltő-állomásokat pedig mentesítik a bérleti díj fizetése alól 2022 március és május között – tette hozzá az államtitkár.

György László elmondta, hogy mindezek mellett a kormány az egy héttel korábban hozott hat azonnali intézkedést is megerősítette. Ezek az intézkedések az államtitkár közösségi oldalán olvashatóak: bevezetik a hitelmoratóriumot, január 1. és május 31. között elengedik a szociális hozzájárulási adót töltőállomásonként 4 foglalkoztatottig. Valamennyi benzinkút számára ideiglenesen eltörlik a külföldről beszerzett energiára kivetett adót. Fejlesztési támogatásban részesítik a vidéki kis benzinkutakat, hogy képesek legyenek a 24 órás kiszolgálásra. Bevezetik a 0 százalékos áthidaló hitelt, valamint elengedik a készletezési díjat.

A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) közleményében megerősítette, hogy a kormány elfogadta azt a megállapodás-csomagot, amit az ITM és az FBSZ dolgozott ki, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) támogatásával. A szövetség célja, hogy az országban található mintegy 1000 független benzinkút számára szakmai egyeztető fórumot biztosítson, és segítse jogos, közös érdekeik érvényesítését – olvasható az FBSZ közleményében.

György László a múlt héten tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett a magyar családok védelmében, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel.

Forrás: pestisracok.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close