Közélet

Mennyi pénzt keresnek a YouTuberek?

A YouTube-on az alkotók számos módon juthatnak jövedelemhez, a szponzorálástól kezdve az árucikkek eladásáig. A legtöbb YouTube-sztárnak leginkább a Google-hirdetések után keletkezik a bevétele. A sokakat izgató kérdésre a Business Insider szedte össze a válaszokat. Gondot fordítottak arra, hogy egészen különböző alkotókat kérdezzenek meg, a szűkebb érdeklődési csoportokat elérőktől a több százezres követőtáborral rendelkező menőkig.

Ahhoz, hogy közvetlenül a YouTube-ról kezdjenek pénzt keresni, az alkotóknak legalább 1000 feliratkozóval és 4000 nézett órával kell rendelkezniük az elmúlt évben. Amint elérik ezt a küszöböt, jelentkezhetnek a YouTube Partner Programba, amely lehetővé teszi számukra, hogy hirdetések, előfizetések és csatornatagságok révén elkezdjék csatornáik pénzzé tételét. A hirdetők 1000 reklámmegjelenésenként egy bizonyos összeget fizetnek a YouTube-nak. A YouTube ebből 45%-ot tart meg magának, a többit az alkotó kapja.

A BI által megkérdezettek elárulták, hogy 1000 megtekintésenként 2 és 12 dollár közötti összeget kaptak, ami azt jelenti, hogy egészen eltérő összegeket, havonta 80 és 55 000 dollár között kerestek a programmal. Vagyis átszámolva 27 ezertől egészen 18 millió forintig szórt a bevételük.

Ennél azért talán többet mond, hogy mondjuk Sarah Lavender, akinek ma 145 000 követője van, elmondása szerint tavaly havonta 1000 dollár és 6000 dollár között keresett suttogós, sutyorgós ASMR-videóival. (A sokakat idegesítő, de még mindig divatos ASMR az Autonomous Sensory Meridian Response-ból jön, magyarul nagyjából önálló érzékszervi meridiánválaszt jelent.) A jóval kevesebb követővel rendelkező youtuberek is kereshetnek némi pénzt. Egy úgynevezett nano influencer, Jen Lauren egy hónapban 213 dollárt keresett.

Persze ha vírusvideót sikerül összehozni, már egészen más – nagyságrendekkel nagyobb – összegekről van szó. Beszéltek youtuberekkel, akik elmesélték, hogy az egymillió megtekintést hozó alkotásaikból a tartalom típusától és a nézők demográfiájától függően 3 ezer 400 és 40 ezer dollár között mozgott a bevételük.

 

Forrás: kemma.hu, fotó: unilife.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close