Közélet

Márki-Zay Péter háborús konfliktusba sodorná Magyarországot

Márki-Zay Péter elragadtatta magát, és a probléma ebben az, hogy ez már a sokadik ilyen elragadtatása. Ha egy ilyen ember lenne Magyarország miniszterelnöke, akkor könnyen belekeveredhetnénk egy háborús konfliktusba az ő hozzá nem értése miatt – mondta el Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója az Origónak adott interjúban azzal kapcsolatban, hogy a baloldal katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába. Kiszelly Zoltán szerint a legfontosabb, hogy a béke megmaradjon, tehát, hogy mielőbb rendeződjön a konfliktus, és miután egy szomszédos országról van szó, ezért Magyarország érdeke is.
Az Origo azon kérdésére, miszerint mi a véleménye arról, hogy a baloldal katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába, Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója elmondta, hogy „abból látszódik, hogy Márki-Zay Péter mennyire nem ért a politikához, hogy rögtön kijelentette, hogy Magyarország is küldjön katonákat Ukrajnába, holott még a NATO sem akar katonákat küldeni oda, miután Ukrajna nem a NATO tagja. Más országok, így még az Egyesült Államok sem küld katonákat Ukrajnába.”

Az igazgató leszögezte, hogy „Márki-Zay elragadtatta magát, és a probléma ebben az, hogy ez már a sokadik ilyen eset. Ha egy ilyen ember lenne Magyarország miniszterelnöke, akkor nemcsak világpiaci rezsiárak lennének Magyarországon, és szűnne meg a minimálbér, vagy lenne fizetős az egészségügy, hanem könnyen belekeveredhetnénk egy háborús konfliktusba az ő hozzá nem értése miatt. Ha megnézzük, hogy miket mond miniszterelnök–jelöltként, az nem az ő magánvéleménye. Ha ő lenne az ország vezetője, akkor Magyarország egy nagyon súlyos konfliktusba keveredne, mert a lengyelek, az amerikaiak és más országok sem küldenek katonákat Ukrajnába. Itt látszódik, hogy amiket mond, az beleillik abba a sorba, amit eddig is láttunk tőle.”

Kiszelly Zoltán hangsúlyozta, hogy Ez már a sokadik eset, amikor Márki-Zay mond valamit, amit nem gondol végig. „Márki-Zay nem gondolkodik racionálisan, nem államférfiként és politikusként viselkedik. Feltehetjük a kérdést, hogy milyen vezető az, aki az érzelmeire hallgat, elragadtatja magát, nem gondolja végig, amit mond? Nem gondolkozik, mielőtt megszólal, majd utána próbálja menteni, ami még menthető, de tudjuk, hogy az már nem jó. Ez azért veszélyes, mert ha valaki miniszterelnökként mondaná azt, hogy katonákat küldene Ukrajnába, amit még a NATO sem küld, akkor az bizony eszkalálná a konfliktust. Márki-Zay amikor összevissza beszél, legfeljebb letagadja, amit mond – láttunk már ilyet –, de ezt egy vezető nem teheti meg” – fejtette ki az igazgató.

Forrás: origo.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close