Közélet

Poszt-Covid: így alakulnak a tünetek az oltottak és az oltatlanok esetében

Saját szakmai tapasztalatait osztotta meg a poszt-Covid tünetekről dr. Mangó Gabriella háziorvos, különös tekintettel arra, hogy a koronavírus-fertőzés után milyen mellékhatások jelentkeztek az oltott, illetve az oltatlan betegeknél. A közösségi oldalon nagy népszerűségnek örvendő háziorvos kiemelte: bár a napi teendői miatt statisztika készítésére nincs lehetősége, így az adatok csak becsülhetők, ugyanakkor általuk rálátást kaphatunk a poszt-Covid alakulására.

A szakember szerint – bár megjegyzi, hogy nehéz szétválasztani az oltottak és az oltatlanok csoportjait – a vérnyomásingadozás, a gyomor-, bélrendszeri és refluxos panaszok, valamint a terhelésre jelentkező nehézlégzés és szapora szívverés inkább az oltottaknál, míg a múlni nem akaró fejfájás, az alvászavar, a hosszú ideig tartó hasmenés, a tüdőgyulladás, valamint a terhelésre jelentkező nehézlégzés – ezúttal szapora szívverés nélkül – inkább az oltatlanoknál volt jellemző.

Dr. Mangó Gabriella azonban rámutatott, hogy nagyon sok poszt-Covid-tünet az oltottakat és az oltatlanokat is egyformán kínozza. Eszerint a memóriazavar, a pánikrohamok, a depresszió és a rémálmok felerősödése, a hetekig tartó száraz és hurutos köhögés (felváltva) mindkét csoportnál egyformán, akárcsak a koronavírus után négy-öt héttel jelentkező hátfájás – amelynek hátterében a tüdőembólia állt – is fele-fele arányban volt tapasztalható a betegeknél. Utóbbi azonban inkább az ötven év alatti korosztályra jellemző – fűzte hozzá.

A poszt-Covid-tünetekről Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa közölte: a különböző koronavírus-variánsok hasonló poszt-Covid-tüneteket okoznak, a jó hír azonban az, hogy a vakcináció csökkenti a poszt-Covid valószínűségét.

 

Forrás: magyarnemzet.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close