Közélet

Kilőtt a belföldi turizmus az év végén

A vendégéjszakák száma 2020 decemberéhez képest több mint hétszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 42 százalékkal csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások bevezetése miatti alacsony bázis következtében – 2021. decemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva öt és félszeresére nőtt, azonban 35 százalékkal elmaradt a Covid–19-járvány kitörése előtti, 2019. decemberi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint tizenegy és félszeresére emelkedett, de még így is 49 százalékkal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál.

  1. decemberben az előző év azonos hónapjához képest:

A belföldi vendégek száma közel nyolcszorosára, a vendégéjszakáké öt és félszeresére növekedett. A vendégek száma 282 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 616 ezer volt. Az éjszakák 79 százalékát szállodákban töltötték, ezek száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva több mint hétszeresére emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom több mint kétszeresére nőtt a tavaly decemberihez képest. A két legnépszerűbb turisztikai régió közel azonos részesedéssel a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, a kettőben külön-külön a belföldi vendégéjszakák közel ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma tizennégyszeresére, a vendégéjszakáké több mint tizenegy és félszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 217 ezer vendég összesen 548 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek az éjszakák 88 százalékát szállodában töltötték, ez tizenhárom és félszeres bővülés 2020 decemberéhez képest.

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák háromnegyedét regisztrálták.

  1. decemberben: 1927 kereskedelmi szálláshely, köztük 732 szálloda és 787 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 53 százalékát belföldi vendégek töltötték el. Széchenyi-pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken tizenhárom és félszeresével többet, összességében 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.
  2. január–decemberben az előző év azonos időszakához képest: A kereskedelmi szálláshelyek 11 százalékkal több, összesen 15 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,9, a külföldiek 25 százalékkal több (10,5, illetve 4,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 24 százalékkal nőtt, és 290 milliárd forintot tett ki.

 

Forrás: magyarnemzet.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close