Közélet

Márki-Zay szövetségesei megszavazták, hogy a férfiak is szülhetnek

Márki-Zay Péter a Mozaik Kör rendezvényén aberráltnak nevezte az Alaptörvényt, mivel abba bele van írva, hogy „az apa férfi, az anya nő”. Szerinte ez egy „súlyos állítás”, az ötödik osztályos biológiakönyvet pedig nem kell beleírni az Alaptörvénybe. A baloldali jelölt véleménye alapján ez „tahóság” is.

Márki-Zay megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy felesleges ilyen dolgokat az Alaptörvénybe beírni, de arról nem beszélt, hogy 2021. júniusában saját szövetségesei az Európai Parlamentben megszavazták azt, hogy a férfiak is szülhessenek – hívta fel a figyelmet az Origo. A név szerinti szavazáson az abszurd határozat mellett szavazott Gyurcsányné Dobrev Klára, az összes DK-s, Cseh Katalin, Donáth Anna és Ujhelyi István is. Ők valamennyien Gyurcsány és Márki-Zay szövetségesei.

A baloldal jelöltje, Márki-Zay Péter a Mozaik Kör nevű egyetemista szervezet rendezvényének volt a meghívottja február 2-án este. Mivel a jelenlévő újságírókat arra kérte a Mozaik Kör, hogy az eseményt ne rögzítsék, ezért csak azt követően, illetve azt megelőzően tudták kérdezni Gyurcsány Ferenc jelöltjét. Az eseményen Márki-Zay arról beszélt, hogy aberráltnak tartja azt, hogy az Alaptörvénybe bele van írva, hogy az apa férfi, az anya meg nő. A rendezvényt követően Márki-Zayt erről a kijelentéséről kérdezte a Mediaworks munkatársa, illetve még arra volt kíváncsi, hogy a baloldali jelölt kivenné-e ezt a részt az alaptörvényből. A baloldali politikus azt felelte: „borzasztónak tartom, butaságnak tartom, igen.”

Márki-Zay az egyik, alaptörvénnyel kapcsolatos kérdésre szó szerint azt felelte: „én személy szerint aberráltnak és kimondottan – most csúnyán mondom – tahóságnak tartom azt, hogy beleírták azt, hogy az anya férfi, az apa nő, fordítva. Tehát mindenesetre ez szerintem egy súlyos állítás volt benne, az ötödikes biológiakönyvnek az egyszerű tényeit beleírni az alkotmányba fölösleges, ostobaság, aberrált dolog, tehát ilyeneket nem…, miért kell leszögezni, hogy az apa férfi, komolyan mondom.”

Az „anya férfi, az apa nő, fordítva” kijelentés utalhat arra, hogy maga Márki-Zay sincs teljesen tisztában ezzel, de valószínűleg inkább a szokásos zagyvaságai közé sorolhatjuk, amikor összevissza beszél, bármiről kérdezik.
Mozaik Kör rendezvénye előtt és után a 888 stábja is kérdezte Márki-Zayt, az újságíró azon kérdésre, hogy a baloldali politikus a szövetségeseihez hasonlóan támogatja-e, hogy a férfiak is szülhessek, szintén azt felelte, hogy “a kérdés aberrált, sőt ezen túlmenően maga az újságíró is aberrált.” Márki-Zay retorikájával szemben a valóság az, hogy a politikus baloldali szövetségesei az Európai Parlamentben 2021. június 24-én megszavazták az úgynevezett Matić-jelentést, amely kimondja, hogy “a férfiak teherbe eshetnek, és következésképpen szülhetnek is.”

A Matić-jelentésben egész pontosan ez áll: „mivel bizonyos körülmények között a transznemű férfiak és a nem bináris személyek is teherbe eshetnek, az ilyen esetekben részesülniük kell a terhességgel és szüléssel kapcsolatos gondozásra vonatkozó intézkedésekben, a nemi identitásuk alapján való hátrányos megkülönböztetéstől mentesen”.

A szavazáson név szerint voksoltak az EP-képviselők a Matić-jelentésről. Az EP honlapján lévő szavazás eredményéből az derült ki, hogy a magyar baloldali EP-képviselők igennel szavaztak a jelentésre. Így tettek tehát a Gyurcsány-féle DK politikusai (Gyurcsányné, Ara-Kovács Attila, Rónai Sándor és Molnár Csaba), a momentumosok (Cseh Katalin és Donáth Anna), illetve az MSZP utolsó megmaradt EP-képviselője, Ujhelyi István. Ezek az emberek pedig mind Márki-Zay baloldali szövetségesei, akik megszavazták, hogy a férfiak teherbe eshetnek és szülhetnek.

Éppen azért fontos leszögezni a magyar alaptörvényben, hogy „az apa férfi, az anya nő”, mivel Márki-Zay szövetségesei szerint ez nincs így, sőt ezen túlmenően ők az Európai Parlamentben azt is eldöntötték, hogy a férfiak szülhetnek.

Forrás: magyarhirlap.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close