Közélet

Ezért könnyezünk hagymahámozás közben: 4 megelőző trükk, ami sokaknak beválik

Aki szeret főzni, az tudja, hogy milyen kellemesen el lehet mélyülni ebben a tevékenységben. Az átszellemült munkafolyamat harmóniáját azonban nagyon sok recept esetében megtöri egy elkerülhetetlen dolog, a hagymahámozás.

A vékony héj lehúzogatásakor már sejteni lehet, hogy valami készülőben van, és amikor a szeletelés kellős közepére érünk, be is következik: a szemek könnybe lábadnak, és nyitva tartani is nehéz őket az irritációtól. Felmerül a kérdés, hogy ha a burgonya vagy a répa pucolása közben nem tapasztaljuk ugyanezt, akkor a vöröshagyma esete miért más. A válasz a hagyma belsejében keresendő.

A sértetlen hagymában ugyanis a cisztein-szulfoxidok vegyületcsoportja és az allináz enzim elkülönülten van jelen. Amikor azonban a hagymát megsértjük, felvágjuk, akkor azok a parányi gátak, amelyek elszeparálják egymástól ezeket, átszakadnak, és az anyagok találkoznak. Kémiai reakció indul meg, és a cisztein-szulfoxidok szulfénsavvá alakulnak. Josie Salvatori, az Ohioi Egyetem gyógyszerészkutatójának magyarázata szerint egy, a hagymában lévő másik enzim, az úgynevezett könnyezőfaktor szintáz a szulfénsavat könnyképző, lachrymalis faktorrá alakítja, amely egy meglehetősen agresszív folyadék, és nagyon gyorsan párolog. Így jut el egykettőre a szemgolyóhoz és a könnymirigyekhez. Az irritáció miatt kicsorduló könnyeknek fontos feladata van: megtisztítják a szemet az irritáló anyagtól.

Miután a fent taglalt reakcióknak nem lehet útjába állni, a hagymából mindenképpen felszabadul a csípő érzést okozó folyadék. Sokan mégis esküsznek bizonyos technológiákra, ami könnymentes hámozást ígér.

Sokak szerint segít, ha az ember hámozás közben egy korty vizet tart a szájában. Ezt mindenképpen óvatosan érdemes kipróbálni, nehogy a vizet leszippantsuk a művelet végzése közben.

Egy másik trükk az úszószemüveg vagy speciális hagymapucoló szemüveg viselése hámozás közben. Miután ez burkot képez a szemek felett, jó eséllyel beválhat, de csak akkor, ha tökéletesen passzol a szemgödrökre. Ha rés van a pajzson, a könnyezés elkerülhetetlen.

Jó praktika, ha az ember nyitott ablaknál, huzatban vagy bekapcsolt ventilátor mellett dolgozik, a szellő ugyanis valamelyest elviszi a könnyezést okozó anyagokat.

Végül sokan hámoznak jegelt hagymát is. Ugyan a hűtő és a vöröshagyma nem jó barátok, mert a hagyma megpuhul, ha hűtőben tartják, a főzés előtt 15 percre fagyasztóba rakott hagymából kevesebb könnyezést előidéző anyag szabadul fel.

 

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close