Közélet

Babaváró hitel 2022: feltételek, igénylés, állami támogatás – minden egy helyen a részletekkel

CSOK, falusi CSOK, babaváró hitel és babaváró támogatás, hitelelengedés, illetékmentesség, áfa-visszaigénylés, otthonfelújítási támogatás, autóvásárlási támogatás, zöldhitel, CSOK-hitel: ismerősen csengenek ezek a fogalmak a gyermekesek számára, de vajon milyen szabályokkal igényelhetők a milliós nagyságrendű, akár vissza nem térítendő támogatások 2022-ben? Most összefoglaljuk a babaváró hitel és a babaváró támogatás 2022-es feltételeit és szabályait.

  1. július 1-jével vezette be a kormány a babaváró hitelt, amelyet az 5 éven belül gyermeket vállaló házasoknak érdemes igénybe venniük. A babaváró kölcsön specialitása, hogy két új gyermek érkezése esetén az aktuális tartozás 30%-ban, három új gyermek érkezése esetén 100%-ban állami támogatássá alakul át, és a törlesztés minden gyermek érkezése esetén 3 évre szüneteltethető. Megnéztük a speciális eseteket is: ha nem születik gyerek, vagy válás következik be.

Meddig igényelhető a babaváró hitel?

A kölcsönszerződés jelen állás szerint 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg, de Orbán Viktor miniszterelnök már jelezte a kormány hosszabbítási szándékát választási győzelem esetére. A várt gyermek születése vagy örökbefogadása előtt érdemes megkötni, hiszen a gyermek 5 éven belüli érkezése esetén biztosított a futamidő végéig járó kamatmentesség.

Kik vehetik fel a babaváró hitelt?

Olyan házaspárok vehetik fel, amelyben a feleség 18 és 41 év közötti, emellett köztartozásmentesek, mindkettejüknek magyarországi lakcíme van, és legalább egyik fél 3 éves tb-jogviszonyának vagy felsőoktatási tanulmányának igazolása szükséges hozzá. A tb-jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. 2020 júniusa óta nincs arra vonatkozó szabály, hogy hányadik házasságukban kell élniük a feleknek.

Hogy igazolható a tb-jogviszony a babaváró hitelnél?

A házaspár legalább egyik tagjának kell 3 éves folyamatos tb-jogviszonyt vagy felsőoktatási tanulmányát igazolnia. Magyar tb-jogviszony esetén az egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó fővárosi és megyei kormányhivatal által kiállított OEP-igazolás, felsőoktatási tanulmányok esetén a hallgatói jogviszony fennállását a felsőoktatási intézmény által kiadott igazolás, külföldi tb- jogviszony esetén az igazolás kiállításához hatáskörrel rendelkező külföldi hatóság által kiállított eredeti igazolás és annak hiteles fordítása szükséges.

Mekkora összegű és milyen futamidejű lehet a babaváró hitel?

A hitel összege legfeljebb 10 millió forint, futamideje legfeljebb 20 év. A ténylegesen felvehető hitelösszeget a hitelintézet által elvégzett hitelbírálat határozza meg, amelyben fontos szerepet játszik az adósok jövedelme.

Babaváró kalkulátor: mekkora a babaváró hitel kamata és törlesztőrészlete?

Kamattámogatott és (a gyermek 5 éven belüli érkezése esetén) a futamidő végéig kamatmentes hitelről van szó.  A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer forint lehet, kamata pedig 0%, köszönhetően az állami kamattámogatásnak. Ennek mértéke az 5 éves ÁKK-átlaghozam x 1,3 + 3 százalékpont. 10 milliós és 20 éves hitel esetén az induló törlesztőrészlet az állami garanciadíjjal együtt mintegy 46 ezer forint. Érdemes használni az alábbi kalkulátort.

Mire használható fel a babaváró hitel?

Bármire, például lakásvásárlásra, felújításra, hitelkiváltásra vagy autóvásárlásra is, ugyanis szabad felhasználású hitelről van szó. Ugyanakkor a hitelintézetek ebben némi korlátozást tehetnek (pl. lakáscélt írhatnak elő), ami viszont általában nem jellemző, és a hitelcélt általában nem kell igazolni. A bankok nagy része elvárja azonban, hogy a jövedelmét a hitelfelvevő a nála nyitott számlára érkeztesse.

Mikor lesz a futamidő végéig kamatmentes a babaváró hitel?

Amennyiben a hitelszerződés aláírását követő 5 éven belül gyermek érkezik, vagy eléri a 12 hetes magzati kort, a törlesztés kérelemre 3 évre szüneteltethető (a futamidő ennyivel meghosszabbodik, ikrek esetén további 2 év hosszabbítás igényelhető), ez esetben a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad.

Hogy alakul át babaváró támogatássá a babaváró hitel?

A hitelszerződés aláírását követően érkező második új gyermek esetén a törlesztés újabb 3 évre kérelemre felfüggeszthető (ikrek esetén további 2 év hosszabbítás igényelhető) és a fennálló tartozás 30%-át az állam elengedi. A hitelszerződés aláírását követően érkező harmadik új gyermek esetén a fennálló tartozás 100%-át az állam elengedi, a hitelszerződés megszűnik.

Meddőség: mi történik a babaváró hitellel, ha nem születik gyerek?

Amennyiben nem érkezik gyermek 5 éven belül (akár születéssel, akár örökbefogadással), akkor a már igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül vissza kell fizetni (összege 2022 elején 10 milliós, 20 éves hitel esetén jellemzően már 3 millió forint körül van), és a hitel kamata az 5 éves ÁKK-átlaghozam x 1,3 + 5 százalékpontos szintre (jelenleg már közel 10%) emelkedik.

Mikor veszíthető még el a babaváró támogatás?

A fentihez hasonló helyzet áll elő akkor is, ha mindkét támogatott személy megszünteti magyarországi lakcímét, vagy ha az érintett kiskorú gyermek kikerül a hitelfelvevők (mindkettejük) neveléséből. Ha a támogatott személyek egyike a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül, a házasságuk fennállása alatt meghal, akkor a gyermekvállalás teljesítésétől függetlenül nem szűnik meg a kamattámogatás.

Válás esetén mi történik a babaváró támogatással?

A babaváró hitel a válás napjától piaci kamatozású hitellé válik (az 5 éves ÁKK-átlaghozam x 1,3 + 5 százalékpontos szintre nő a kamat, ami 2022 elején már közel 10%)), de ha teljesült a gyermekvállalásra vonatkozó feltétel, akkor visszamenőleg nem kell kifizetni az addig igénybe vett támogatást. Ha a hitelfelvevő kölcsön folyósításától számított öt éven belül újra megházasodik, akkor a kamatmentességgel újra tud élni a feltételek teljesítése esetén.

Lehet-e önerő a babaváró hitel egy jelzáloghitel felvételéhez?

Részben igen: az MNB elfogadhatónak tartja, hogy legfeljebb 75 százalékban önerőként számítsák be a bankok. Az MNB 2021. decemberi vezetői körlevele elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a babaváró kölcsön legalább 25 százalékával növelje a lakáscélú jelzáloghitel felvehető összegét, amennyiben a jelzáloghitel adósai/hiteligénylői a lakáscélú jelzáloghitel bírálatát megelőző 90 napban kötöttek szerződést babaváró kölcsön felvételére, illetve a lakáscélú jelzáloghitel igénylésére vonatkozó hitelbírálati döntést követő 20. munkanapon belül részükre babaváró kölcsön került jóváhagyásra az adott pénzügyi intézménynél.

Milyen gyorsan lehet megkapni a babaváró hitelt?

A hitelintézet a kölcsönkérelmet a benyújtást követő 10 munkanapon belül bírálja el. Ha a kölcsönkérelem elbírálásához szükséges, a hitelintézet az igénylőtől – legfeljebb 10 munkanapos határidő tűzésével – a benyújtott dokumentumok kiegészítését kérheti.

Milyen költségei vannak a babaváró hitelnek?

A hitelintézet a kölcsönkérelem elbírálásáért és a kölcsön folyósításáért az igénylők, illetve a támogatott személyek felé díjat, költséget vagy egyéb ellenszolgáltatást nem számíthat fel. Ugyanakkor a hitelfelvevő kölcsön fennálló összege után a központi költségvetés javára – a hitelintézet útján a havonta fizetendő törlesztőrészlettel egyidejűleg – kezességvállalási díjat fizetnek. A kezességvállalási díj mértéke évente a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5%-a, vagyis havonta legfeljebb 4167 forint (ezzel együtt jön ki a 46 ezer forintos kezdeti törlesztőrészlet egy 20 éves, 10 milliós babaváró hitel esetén).

Előtörleszthető-e a babaváró hitel?

Igen, a hitelintézet az előtörlesztésért a támogatott személyek terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel. Figyelembe kell venni azonban, hogy ha a gyermekvállalást nem teljesítő személyek a folyósítástól számított 5 éven belül legalább 50%-os mértékben előtörlesztik a hitelt, akkor az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást egy összegben, a hitelintézet útján vissza kell fizetni. A kamattámogatás visszafizetendő összegéről a hitelintézet az előtörlesztést követő hónap 15. napjáig küld tájékoztatást.

Forrás: portfolio.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close